Nieuws van leden

Eerste pilots voor project Heppie Food bij Ipse de Bruggen met succes afgerond

Leestijd: 4 minuten
18 mei 2021

Drie locaties van Ipse de Bruggen hebben in het kader van een pilot voor gezonder eten drie weken gebruik gemaakt van leverancier TotaalVERS. Zij namen alle dagelijkse boodschappen af, maakten gebruik van de zelf kookmodule (met recepten) en een deel kant en klare maaltijden. De eerste reacties zijn zeer positief.

Chefkok van Heppie Food
Laura, locatie Van der Woudendijk: “De vertegenwoordiger van TotaalVERS wordt op sommige woningen de meneer van het lekkere eten genoemd”

Doel

Het project Heppie Food is bij Ipse de Bruggen in het leven geroepen om met behulp van de juiste leverancier onze woonlocaties te faciliteren in het (makkelijk) bereiden van een verantwoorde maaltijd voor de cliënten. Na een eerste oproep meldden twintig teams zich aan om met de pilot mee te doen. Hieruit zijn de locaties: Behandelcentrum Middenweg (Kobalt) in Poortugaal, Oude Rijnlaan 1-3 in Zwammerdam en van der Woudendijk 201 AB in Den Haag geselecteerd.

Resultaten

De teams vonden de producten (groenten en vlees) vers en van hoge kwaliteit. Er zijn veel mogelijkheden; Van zelf koken tot (deels of geheel) kant en klaar. Zij vonden het prettig dat alle maaltijden bewust en voedzaam zijn, zodat zij daar niet meer over hoefden na te denken. Het was gemakkelijk om de dagelijkse boodschappen meteen mee te bestellen. Dit scheelde vervoersbewegingen en tijd. Omdat de juiste producten in de juiste hoeveelheden werden geleverd, was er minder voedselverspilling. De recepten waren gemakkelijk te maken en werden goed in stappen uitgelegd. Ook cliënten konden zo gemakkelijk bij het koken betrokken worden. De teams zijn erg tevreden over de service van de leverancier. Zij denken graag mee, zijn goed bereikbaar en leggen alles over het gebruik van de webportal goed uit. Bovendien maakten zij gebruik van de budgettool waardoor het budget dat ze normaal gesproken hebben voor de inkopen niet overschreden werd.

Team Oude Rijnlaan 1-3: “We hebben elke dag gekookt, terwijl we anders ook wel een aantal dagen gemakkelijk of minder gezond eten. Sommige producten zijn wat duurder, maar andere wat goedkoper. TotaalVERS dacht goed met ons mee, tot zelfs het raadplegen van een diëtist. Alles bij elkaar veel meer gemak, tijdsbesparing en gezonder. Eten leeft weer op de groep.”

De keuken is de huiskamer van de locatie geworden! Als cliënten uit de dagbesteding kwamen trokken ze zich meestal een uurtje terug op hun kamers, maar nu verzamelen ze zich in de keuken. Wat eten we? Wat is dat? De maaltijdbeleving leeft enorm en er zijn ook altijd wel een paar cliënten die spontaan helpen met koken.

Laura van locatie van de Woudendijk

Budgettool

Met de budgettool worden de uitgaven voor voeding per persoon automatisch geregistreerd. Een team kan zelf het budget en de uitgangspunten vaststellen. Zo krijgt het team een goed overzicht waar het budget aan op gaat. En ontstaan mogelijkheden om te sparen voor bijvoorbeeld een keer een luxer diner, een uitje of een feest.

Evaluatie

Voor alle teams geldt dat de verandering wel wat van het team vraagt. Er moet tijd gemaakt worden om de verandering goed door te voeren. Ook het koken zelf moet worden ingepland, al wordt de geïnvesteerde tijd op een ander vlak wel weer teruggewonnen. Sommige teams zouden graag nog wat meer groenten of vlees in de recepten zien. Sommigen vonden de kant en klaar basis soms wat flauw. Dit zal allemaal worden meegenomen in de verdere ontwikkeling.

Wanneer alle pilots naar tevredenheid zijn afgerond zullen TotaalVERS en Ipse de Bruggen een verdere samenwerking vorm gaan geven. Zoals de uitrol naar andere locaties maar ook de verbinding met andere projecten en teamondersteuning zoals workshops.

Heppie Food is onderdeel van Samen Fit

Samen Fit is een platform dat leefstijlprogramma’s ondersteunt en stimuleert, waarbij bewegen en gezond eten voor onze cliënten en medewerkers erg belangrijk is. Uit onderzoek is gebleken dat bij ouderen met een verstandelijke beperking vaker overgewicht voorkomt dan in de algemene populatie. Met ons onderzoek GOUD (Gezond OUD) proberen wij meer inzicht te krijgen in de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking en factoren die het risico op ziekte vergroten. Het aanpassen van het eetpatroon en meer bewegen is hier een onderdeel van. Op basis hiervan is in 2015 Samen Fit gestart.