Nieuws van leden

Podcast Onbeperkt vertelt over leven rondom iemand met een verstandelijke beperking

19 december 2022

‘Zou je liever willen dat je broer niet gehandicapt was? Wil jij werken met ‘dat soort’ mensen?’ Vragen die dwars door je ziel snijden als je iemand met een beperking in je leven hebt. Begeleider Lisa van Doorn heeft in samenwerking met Frion de podcast Onbeperkt gemaakt. Het vertelt over hoe het leven rondom iemand met een verstandelijke beperking eruit ziet. Zo kan de gehandicaptenzorg van dichtbij bekeken worden.

Lisa met haar zus Rosanne
Lisa van Doorn met haar zus Rosanne

Mensen vinden het zielig

Lisa heeft zelf een zus met een ernstig verstandelijke beperking. ‘Al mijn hele leven merk ik dat mensen dat zielig vinden en het moeilijk vinden hiermee om te gaan. Dat is jammer want daardoor kijken mensen alleen van een afstandje naar mensen met een handicap. Daarmee zien ze nooit de positieve kanten.’

Reflectie van eigen ervaringen

Met de reportage wil Lisa een uniek inkijkje geven in het leven van mensen met een verstandelijke beperking en de mensen die dicht om hen heen staan. Ze interviewt begeleiders, zussen van iemand met een beperking, een arts verstandelijk gehandicapten, ouders en de bestuurder van Frion. Daarin reflecteert ze met haar eigen ervaringen.

Meer begrip en waardering

‘Als ik vrienden vertel over mijn werk krijg ik vaak verbaasde reacties. Ze kunnen niet begrijpen dat ik voor mijn plezier werk met mensen die ‘anders zijn’. Ik zou graag meer begrip en waardering voor mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving willen’, vertelt Lisa.

Deze 6- delige podcast met de titel Onbeperkt is nu te beluisteren op het Frion kanaal op Spotify of Apple podcast.

Over Frion

Zorgaanbieder Frion, zorg die jou ziet, biedt in Noordwest-Overijssel professionele ondersteuning aan bijna 1.000 mensen met een verstandelijke beperking bij alle facetten van het leven en in elke levenswijze. Zij wonen, logeren of krijgen buitenschoolse opvang bij Frion.