Nieuws van leden

Reinaerde lanceert digitaal innovatieplatform

Leestijd: 2 minuten
28 april 2021

Medewerkers hebben een schat aan ideeën om vernieuwend te werken in de zorg. Met die wetenschap daagt zorgorganisatie Reinaerde hen uit om met hun eigen idee aan de slag te gaan. Dat gebeurt sinds 2020 met het programma Vernieuwend Werken in de Zorg en het ideeënplatform de Dare to Care box. Op donderdag 22 april ontmoetten 43 medewerkers die op deze manier al eerder betrokken waren bij vernieuwing, elkaar in een online bijeenkomst. Daar werden zij opgeroepen om andere medewerkers te stimuleren ook hun eigen idee te delen en te realiseren.

Innovatie
Een bewoner van Reinaerde met haar zorgrobot.

Digitaal platform Xibe om ideeën te delen

Reinaerde lanceerde tijdens de bijeenkomst een digitaal platform om de ideeën via het sociale intranet te volgen en te delen. Het platform is afkomstig van het bedrijf Pridea en heet Xibe.  Hanno de Schipper en Madeleine Kardolus van Dare to Care ontwikkelden het platform met Pridea.

Hanno: ‘Met het digitale platform willen we collega’s nog meer uitnodigen om hun ideeën te delen en samen te realiseren. We horen nu al dat medewerkers zich gezien en gehoord voelen dankzij de steun op hun eigen vernieuwingen en verbeteringen. Het platform is bedoeld als extra stimulans voor alle collega’s om ideeën op te pakken, zélf, ondersteund binnen Dare to Care, of samen met cliënten en familie.’

Schat aan ideeën

Uit de Dare to Care box en het programma Vernieuwend werken in de zorg  (in samenwerking met de Erasmus Universiteit en andere zorgorganisaties) komt een schat aan ideeën naar boven. Lang niet alle ideeën worden uitgewerkt. Door de werkdruk en afstand in coronatijd is het ook niet altijd eenvoudig om verder te komen. Desondanks zijn al verschillende ideeën uitgewerkt en hebben medewerkers de smaak te pakken.

Zelfstandiger leven en leren koken

Zo kon een begeleider voor een cliënt een robot inzetten die ervoor zorgde dat ze zelfstandiger kon leven en zich prettiger voelde. Met een andere cliënt ontwikkelde een begeleider een poster om de eigen stappen bij het doel van de cliënt, leren koken, zichtbaar te maken.

Innovatie

Dare to Care is gericht op vernieuwing op de korte termijn. Daarnaast werkt Reinaerde aan innovatie op de middellange- en lange termijn, om de zorg op de toekomst voor te bereiden.

Deze pagina is een onderdeel van: