Nieuws

Aan de slag met de opvolging van agressie-incidenten

07 juni 2016

In het kader van actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’ zijn een jaar lang 27 (jeugd)zorginstellingen begeleid bij de opvolging van incidenten rondom agressie. Veel organisaties bleken steeds tegen dezelfde problemen aan te lopen en met dezelfde vragen te zitten. Kun je na agressie en geweld aangifte doen? En hoe doe je dat dan? Hoe ga je om met meldingen? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste maatregelen neemt? En hoe organiseer je alles intern? Die vragen worden op de website ‘Opvolging van incidenten’ beantwoord.

De veilig plus aanpak

Drie filmpjes leggen duidelijk uit wat je kunt doen. Een aantal handige downloads helpen je direct op weg in de praktijk. De volgende thema's worden behandeld:

  • Weet wat er speelt
    Hoeveel agressie is er eigenlijk in jouw organisatie? Wat gebeurt er precies? Hoe vaak? En wanneer? Hoe meer je weet over incidenten, hoe beter maatregelen genomen kunnen worden om agressie in de toekomst te voorkomen. De eerste stap is dat medewerkers alle incidenten (groot en klein) melden. Vervolgens moet de organisatie aan de slag met alle kennis die dat oplevert. Kijk op de website om te zien hoe je precies inzicht kunt krijgen in wat er speelt in jouw organisatie.
     
  • Regel  het
    Veel organisaties zijn duidelijk in hun beleid: agressie en geweld tegen medewerkers wordt niet geaccepteerd. Maar de praktijk blijkt vaak een stuk weerbarstiger. Om papieren beleid en de werkvloer goed op elkaar te laten aansluiten, is één spin in het web nodig. Een medewerker die de taak op zich neemt om die twee werelden met elkaar te verbinden. Klik hier om te ontdekken welke belangrijke rol deze coördinator kan vervullen.
     
  • Incident? Actie!
    Na een incident moet je altijd handelen. Eén van de mogelijkheden is het doen van aangifte. Wist je dat de politie is een aangifte van agressie tegen (jeugd)zorgprofessionals nooit mag weigeren? Dat elke collega aangifte mag doen namens de organisatie? En dat er tijdens een strafproces hogere straffen worden geëist door de officier van justitie?  Kijk op de website om te zien hoe het doen van aangifte in zijn werk gaat.
     

Download het rapport
De website over de opvolging van agressie-incidenten beantwoordt op een duidelijke en praktische manier de drie meest voorkomende en prangende vragen die tijdens het traject naar voren zijn gekomen. Het rapport dat alle bevindingen uit het traject omschrijft is hier te downloaden

Het traject 'Aanpak veroorzakers van agressie en geweld' is onderdeel van actieplan 'Veilig Werken in de Zorg', een intiatief van sociale partners in de zorg en jeugdzorg.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen