Nieuws

Aandacht voor Visie2030 in podcast de Meelfabriek

27 oktober 2023

In de laatste aflevering van de podcast 'Joëlle en Eveline in De Meelfabriek' praten Joëlle en Evelin over het gebruiken van woorden als cliënt en beperking, over meedoen in de samenleving, mogen dromen van nieuwe mogelijkheden en zaken uitproberen. Dat doen ze met Aart Bertijn, beleidsadviseur participatie bij de VGN, Marjolijne Lewis, bestuurder van Gemiva en de Leidse wethouder Abdelhaq Jermoumi.

Meedoen

Het woord cliënt staat ter discussie en Joëlle en Eveline gaan op werkbezoek naar het stadhuis. “Mee kunnen doen in de samenleving is een kwestie van een lange adem”, zegt Gemiva-bestuurder Marjolijne Lewis in de slotaflevering van de podcast Joëlle en Eveline in de Meelfabriek.

Visie2030

Joëlle en Eveline willen ook graag meedoen in de samenleving. In de Meelfabriek wordt er gezocht naar samenwerkingen met ondernemers. Soms blijkt dat mensen nog wel eens terughoudend zijn. Aart Bertijn ziet daarin een rol voor zowel Gemiva als de gemeente. “In onze Visie2030 staat dat wij over zo’n zeven jaar willen dat iedereen met een beperking gewoon mee kan doen in een maatschappij op een werkplek die bij hem past of haar past.”
De VGN speelt daarbij een rol als bemiddelaar en aanjager van uitwisselen van ervaringen, kennis en ideeën. “Samen nadenken over wat nodig is en waar je tegenaan loopt en hoe je dat kan oplossen.” En de regels zijn wel wat te ingewikkeld geworden volgens Aart. Daar is zeker ook de gemeente aan zet.

Werken op een plek midden in de maatschappij: in de Meelfabriek kan het

In 2030 is de wereld van werk een wereld waarin iedereen kan participeren en zijn mensen met een beperking collega’s en medewerkers, net als ieder ander. Wie kan heeft een passende (betaalde) baan bij een regulier bedrijf, een sociale onderneming of een (maatschappelijke) organisatie. Voor wie dit een stap te ver is, zijn er betekenisvolle activiteiten in verbinding met de samenleving.

Laten zien dat het kan

De droom om iedereen mee te laten doen door middel van activiteiten midden in de samenleving is anno 2023 niet slechts een droom meer. Zo is de Meelfabriek in Leiden een leerwerkomgeving voor mensen met een beperking. Het historische complex is van meelfabriek veranderd in een terrein met woningen, kantoren, winkels, een hotel en restaurants. Gemiva, een aanbieder van gehandicaptenzorg in Zuid Holland, heeft hier een mooie plek met een cadeauwinkel. Bij team Meelfabriek werken (jonge) mensen met een afstand tot arbeidsmarkt. Mensen die het leuk vinden verschillende werkzaamheden uit te voeren en graag samenwerken. Zit je in het team van De Meelfabriek, dan werk je op verschillende plekken op en rondom het terrein en samen met verschillende ondernemers zoals kappers, een koffiebar, een bouwbedrijf, een naaiatelier, de groenvoorziening, een reclamebureau, een brasserie en een verzorgingstehuis.

Ik heb ook veel kwaliteiten

In de podcastserie 'Joëlle en Eveline in de Meelfabriek' laten Joëlle en Eveline horen dat zij niet alleen mensen zijn die zorg nodig hebben, maar ook van waarde zijn voor anderen. Zoals Eveline het zegt: “Ik heb wel een beperking, maar ik heb ook veel kwaliteiten.” Joëlle en Eveline maken deel uit van Team Meelfabriek van Gemiva. Ze werken in hun eigen cadeauwinkel, doen klussen voor andere ondernemers van de Meelfabriek en werken in horeca buiten de Meelfabriek.

Beluister de aflevering

De podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds. De laatste aflevering met Aart Bertijn is te beluisteren op Spotify.

vrouw lachend achter de naaimachine
Kirsten Konings
Wil je meer weten?
Neem contact op met Kirsten Konings