Nieuws

Podcast over meedoen in de samenleving met een LVB: 'Meedoen wordt steeds ingewikkelder'

15 december 2021

"We weten dat mensen met een beperking dit voor hun leven hebben. Ze blijven altijd hulp nodig hebben. Ik vind het daarom gek, dat dit in ons systeem niet goed is geregeld“, zegt VGN-voorzitter Boris van der Ham in de podcast Studio LVB van Middin. In deze nieuwe aflevering praat hij met Raza Mangon (cliënt bij Middin) en Ellie ten Have (begeleider bij Middin) over hoe het is om mee te doen in de samenleving als je een licht verstandelijke beperking hebt.

van links naar rechts: Nathalie Koopman, gespreksleider, Boris van der Ham, VGN, Raza Mangon en Ellie ten Have, Middin
van links naar rechts: Nathalie Koopman, gespreksleider, Boris van der Ham, VGN, Raza Mangon en Ellie ten Have, Middin

Als je een licht verstandelijke beperking (LVB) hebt, is het vaak lastig en niet vanzelfsprekend om mee te kunnen doen in de samenleving en een gewoon leven te leiden. Maar waarom lukt participeren niet en wat is er voor nodig om dit te veranderen? Raza vertelt over zijn ervaringen, Boris van der Ham licht toe wat de VGN wil veranderen en Ellie ten Have geeft als begeleider bij Middin voorbeelden uit de praktijk.

Maak meedoen eenvoudiger 

Raza Mangon  is 36 jaar en woont zelfstandig met begeleiding van Middin. Raza vertelt dat hij zich vaak eenzaam voelt en beperkt wordt om mee te doen in de samenleving. Raza: “Soms heb ik angst dat ik het allemaal niet meer snap. Dat ik steeds meer hulp moet vragen… maar ik heb ook mijn eigen trots. Ik wil niet teveel vragen aan mijn begeleider.”
Boris van der Ham begrijpt dit en vindt ook dat begeleiding niet alles moet oplossen, maar er ook een taak voor de overheid ligt zodat Raza dingen zelf kan regelen.  Boris: “Neem nu de taal, die wordt soms zo ingewikkeld gemaakt, meedoen houdt ook in dat je eenvoudige taal gebruikt, en niet alles via internet, maar ook mondeling uitleggen. Daar is niks mis mee”. 

Investeer in deze mensen 

Ook gaat het gesprek over dat mensen met een LVB vaak tussen wal en schip vallen. Vaak zie je niet dat ze een beperking hebben of is er te weinig kennis over hun beperking. Ook wordt vaak de verkeerde aanname gedaan dat mensen met een verstandelijke beperking zich in een rechte lijn ontwikkelen. Maar iemand kan ook terugvallen en dan is er weer meer ondersteuning nodig. Met deze onvoorspelbaarheid kan de politiek niet goed omgaan. Het is gek dat het in het systeem niet zo is geregeld dat hulp altijd moet blijven en gefinancierd wordt, aldus Boris van der Ham. De kosten gaan voor de baten uit. Dat problemen groter worden, kan worden voorkomen met begeleiding. Daarom is het belangrijk om te blijven investeren in deze groep mensen.

Jeugdwet, leerplichtwet en voldoende banen

Het gesprek gaat verder over het hulp blijven bieden, ook als iemand 18 jaar is. Juist rond die leeftijd komen allerlei verleidingen op een jongere af en is het belangrijk dat de Jeugdwet, indien dat nodig is, drempelloos door kan lopen. Ook de leerplichtwet en het niet accepteren dat kinderen met een beperking thuis komen te zitten én het zorgen voor voldoende banen wordt besproken. Overal is een tekort aan werknemers, werkgevers zouden creatief moeten kijken naar wat er wel kan. 

Hoe beluister je de podcast?

Je kunt deze Podcast #12 van Studio LVB beluisteren op Middin.nl/Studio-LVB of via Spotify Naast deze aflevering 12 is ook de eerste serie van 10 afleveringen nog steeds te beluisteren. Als je je abonneert, krijg je automatisch bericht als er een nieuwe aflevering online staat! Middin is benieuwd naar jouw reactie, stuur je reactie naar Danielle Dijs, coordinator LVB bij Middin - D.dijs@middin.nl

Onze visie op de gehandicaptenzorg 

De toekomstdroom van de VGN is dat mensen zoals Raza een gewoon leven kunnen leiden, waar niet steeds de beperking wordt benadrukt, maar gekeken wordt naar wat iemand wel kan. Hiervoor heeft de VGN een visietraject 2030 gestart, zie hier voor meer informatie.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: