Nieuws

Aankondiging In Vrijheid & Veiligheid: Talkshow over (on)vrijwillige zorg in de ambulante praktijk

14 september 2022

Professionals ondersteunen mensen met een beperking die zorg krijgen in de thuissituatie, in het onderwijs, zorgboerderijen, kleinschalige zorginstellingen en gezinshuizen om zoveel mogelijk in vrijheid te leven. In de praktijk zijn er altijd afwegingen tussen vrijheid en veiligheid én iemands levensgeluk. De Wet zorg en dwang (Wzd) helpt bij deze afwegingen, maar brengt ook dilemma’s met zich mee. Tijdens de online te volgen talkshow In Vrijheid & Veiligheid hoor je voorbeelden en zienswijzen vanuit verschillende perspectieven van de ambulante praktijk.

Als je mij vroeger had gevraagd ‘is de Wzd bij jullie van toepassing?’, had ik volmondig gezegd: nee, wij leveren geen onvrijwillige zorg. Alleen wanneer je kritisch gaat kijken, zie je dat er toch onvrijwilligheid is. In kleine dingen. Ik denk dat de Wzd voor ons teweeg heeft gebracht dat we anders omgaan met situaties.

Ayse, eigenaar van kleinschalige zorgorganisatie Pratica

Voorbeelden uit de praktijk en ethische dilemma's

Tijdens de talkshow op 22 september worden fragmenten getoond en besproken van eerder opgenomen video’s over (on)vrijwillige zorg in de ambulante praktijk: door de ogen van medewerkers van gezinshuizen, in het onderwijs en bij een kleinschalige zorgorganisatie. We staan stil bij hoe zij (on)vrijwillige zorg vermijden, evalueren en toepassen waar nodig. En ook bij hoe je als kleinere organisatie de relatief nieuwe wetgeving in de organisatie laat landen.

Aan tafel zitten:

  • Marjoleyn Vreugdenhil, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland
  • Beppie Jansen, ervaringsdeskundige bij de LFB
  • Angeline Ackermans, Branchevereniging Kleinschalige Zorg
  • Annemieke de Kock, eigenaar zorgboerderij Hoogbroek
  • Maarten Fischer, Directeur Federatie Landbouw en Zorg
  • Pien Neve, persoonlijk begeleider en adviseur zorgethiek en -innovatie
  • Daniëlle Immers, ‘s Heeren Loo
  • Agnes den Houdijker, arts VG
  • Thijs Melchior, Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd

Zo bekijk je de talkshow op 22 september

Je kunt de talkshow digitaal volgen via een livestream. Het programma begint om 15.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Meld je hier aan om de link naar de livestream te ontvangen.

Meer informatie

Deze talkshow en de video’s die erin voorkomen zijn ontwikkeld voor het project 'Ambulante onvrijwillige zorg in de gehandicaptensector', van de Federatie Landbouw en Zorg, BVKZ en VGN in opdracht van het ministerie van VWS. Voor dit project zijn er ook  twee podcasts opgenomen over onvrijwillige zorg op een zorgboerderij en over de geschiedenis van de Wzd. Je vindt ze binnenkort op vgn.nl/wzd.

 

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit