Nieuws

Alle informatie over de VGN Waaier Cliëntervaringsinstrumenten gebundeld op een themapagina

06 oktober 2023

Op de website van de VGN is een themapagina gelanceerd met daarop alle informatie over de VGN Waaier Cliëntervaringsinstrumenten gebundeld. Deze waaier bestaat uit erkende instrumenten waarmee zorgprofessionals kunnen onderzoeken wat mensen met een beperking vinden van de zorg en ondersteuning die zij dagelijks ontvangen.

VGN Waaier

Ervaringen meten op een gevalideerde manier

De gehandicaptenzorg maakt, als voorloper in de zorg, gebruik van gevalideerde cliëntervaringsinstrumenten. Hiermee wordt op een gevalideerde en betrouwbare manier gemeten wat de ervaringen van mensen met een beperking zijn over de ontvangen zorg en ondersteuning. En hoe zij de kwaliteit van bestaan ervaren. De instrumenten zijn opgenomen in een zogenoemde VGN Waaier Cliëntervaringsinstrumenten, die onderdeel is van het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg. Zorgorganisaties kunnen uit deze waaier dat instrument kiezen dat het beste past bij hun organisatie. 

Veelgestelde vragen cliëntervaringsinstrumenten 

Op de themapagina VGN Waaier Cliëntervaringsinstrumenten is alle informatie over de VGN Waaier Cliëntervaringsinstrumenten gebundeld. Het waarom van de waaier is toegelicht, er staan veelgestelde vragen en antwoorden, en het schema met alle veertien toegelaten instrumenten is te downloaden. Daarin zijn ook de beoordelingen van deze instrumenten opgenomen. Elke twee jaar beoordeelt de Commissie van Deskundigen namelijk de instrumenten die zijn opgenomen in de waaier. Over dat proces lees je meer in de veelgestelde vragen en antwoorden. 

Nieuwe vormgeving VGN Waaier Cliëntervaringsinstrumenten

De VGN werkt samen met de Commissie van Deskundigen aan een nieuwe vormgeving van de VGN Waaier Cliëntervaringsinstrumenten ter vervanging van het huidige overzichtsschema. De waaier wordt dus in een nieuw jasje gestoken, zodat de belangrijkste informatie over de instrumenten in de waaier makkelijk te vinden is. De nieuwe VGN Waaier Cliëntervaringsinstrumenten zal nog dit jaar worden gelanceerd. 

Ronella Bleijenburg

Deze pagina is een onderdeel van: