Nieuws

Animatievideo voor begeleiders: ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg

25 januari 2024

Een samenleving waarin iedereen gewoon kan meedoen, ongeacht beperking, en een betekenisvol leven kan leiden. Dat is waar de gehandicaptenzorg zich samen met allerlei partijen voor inzet. Deze droom vraagt om een andere kijk op zorg en ondersteuning. Wat betekent dit voor mensen die in de gehandicaptenzorg werken? Daar staat deze nieuwe animatievideo bij stil.

Voor en door medewerkers in de gehandicaptenzorg

De video is bedoeld om het gesprek over ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg op gang te brengen onder medewerkers in de gehandicaptenzorg. Welke veranderingen zitten er aan te komen? En hoe verhoud jij je tot die veranderingen? Door de ogen van begeleider Luuk, vertelt de video hoe een medewerker binnen de Visie2030 te werk gaat. De inhoud van de video komt voort uit praktijkervaringen van begeleiders in de gehandicaptenzorg, die aan de video meewerkten.

Een samenleving waarin iedereen meedoet

Iedereen verdient een plek in de samenleving. En iedereen heeft de samenleving iets te bieden. De gehandicaptenzorg werkt al een aantal jaar aan vanuit deze visie, en ontwikkelingen zoals personeelstekorten en groeiende kansenongelijkheid bevestigen hoe belangrijk dit is. 

Een nieuw perspectief op zorg en ondersteuning

Deze visie vraagt om een andere kijk op zorg en ondersteuning. Nu stellen we in de gehandicaptenzorg vaak de persoon en zijn/haar/hun beperking centraal. Zo leveren we wel goede zorg, maar dragen we niet altijd bij aan het meest betekenisvolle leven van iemand met een beperking. Want meedoen geeft betekenis aan het leven. 

Zo veel mensen, zo veel ervaringen

Voor sommige mensen zal het verhaal van Luuk heel herkenbaar zijn, terwijl het voor anderen (nog) niet lijkt op de realiteit. Omdat de gehandicaptenzorg zo divers is, zijn er ook vele verschillende ervaringen. Deze video is dan ook vooral bedoeld ter inspiratie, en het is een hulpmiddel om het gesprek te voeren over de toekomst van de gehandicaptenzorg.

Bekijk hier het verhaal van Luuk op Youtube.

Als professional heb jij hart voor de mens. Je maakt verschil in iemands leven. Je bent onderdeel van iemands netwerk en je rol daarin gaat veranderen. Je gaat je meer richten op mensen rond iemand met een beperking.

Citaat uit de animatievideo over begeleider Luuk

Meer video's

Eerder maakte de VGN al video's vanuit het perspectief van mensen met een beperking, namelijk Jeroen en Aïsha. De VGN werkt momenteel aan nieuwe video's die nog meer perspectieven van begeleiders laten zien en horen.

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van: