Nieuws

Betrouwbare corona-check met app

Leestijd: 3 minuten
03 april 2020

Het is begrijpelijk dat medewerkers bij gezondheidsklachten nu ongeruster zijn dan voorheen en zich afvragen of een cliënt, een collega of zij zelf misschien besmet zijn met het coronavirus. Doordat er schaarste is en relatief ook nog wel zal blijven aan testmiddelen en -capaciteit, wordt in ons land niet iedereen met klachten getest. Er zijn inmiddels apps ontwikkeld waarmee een zelf-check kan worden uitgevoerd. Drie apps zijn als betrouwbaar aangemerkt. Die brengen wij graag onder de aandacht van organisaties en medewerkers. Het gebruik ervan kan mogelijk bijdragen aan geruststelling van medewerkers of het tijdig signaleren van een mogelijke besmetting.

Vul een checklist in om te kijken of je corona hebt
Freepik

Apps meten géén besmetting wel symptomen

Voor alle duidelijkheid: de apps meten geen besmetting met het coronavirus, maar de symptomen die daarop kunnen duiden zoals keelpijn, neusverkoudheid, kortademigheid, temperatuur (koorts) en hoesten. Aan de hand van een vragenlijst kan nagegaan worden of er mogelijk sprake is van besmetting met het coronavirus.
De apps zijn speciaal gemaakt voor de huidige crisissituatie als aanvulling op, niet als vervanging van gewone zorg. Voor het gebruik maken van de apps moet iemand 18 jaar of ouder zijn én een koortsthermometer in huis hebben. De checks zijn gebaseerd op actuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19) afkomstig van het RIVM en worden dagelijks geüpdatet.

Verschillen tussen de drie apps

De drie betrouwbare apps zijn die van het OLVG, van MoetIknaardedokter en Saltro/Directlab.
Bij de check van het OLVG kijken medici inhoudelijk mee met de symptomen die worden opgegeven. Helaas is deze app nog niet in elke regio te gebruiken. Mogelijk kunnen organisaties een overeenkomst afsluiten ten behoeve van de eigen medewerkers.
De apps van Moetiknaardedokter en Saltro/Directlab geven op basis van hetgeen wordt ingevuld alleen advies of er wel of niet contact moet worden opgenomen met de huisarts. Deze apps zijn wel voor iedereen toegankelijk.

Update: De apps zijn niet meer beschikbaar.

Deze app is ontwikkeld door het OLVG. De gegevens die worden ingestuurd via de app worden beoordeeld door een gemengd team van gezondheidsmedewerkers van OLVG onder supervisie van medisch specialisten. De check is beschikbaar voor inwoners van Noord-Holland met een postcode: 
- 1000 t/m 1119 (Groot-Amsterdam)
- 1161 t/m 1175 (Zwanenburg),
- 1181 tm 1191 en 1421 t/m 1423 (Amstelveen)
- 1309 t/m 1363 (Almere)
- 1501 t/m 1619 (Zaanstad)
en voor inwoners van de regio’s Nijmegen, Assen en Utrecht met partnerziekenhuizen CWZ, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en UMC Utrecht. Uitbreiding in andere regio’s is in voorbereiding. https://luscii.com/nl/corona-virus/ 

Update: De apps zijn niet meer beschikbaar.

Moetiknaardedokter

Bij de Corona-zelftest van Moetiknaardedokter moeten een aantal eenvoudige vragen worden beantwoord. Er volgt dan een advies over wel of niet contact opnemen met de huisarts.

https://www.moetiknaardedokter.nl/corona-test

Saltro/Directlab

De vragenlijst in deze app is door en voor huisartsen ontwikkeld. Aan de hand van een in te vullen vragenlijst geeft deze app aan of er wellicht sprake is van besmetting met het coronavirus hebt. Ook volgt advies over wat de beste vervolgactie is. De zelfcheck en uitleg zijn hier in Nederlands, Engels, Turks en Pools.

https://saltrodirectlab.nl/corona

portretfoto van Gerard Schoep
Wil je meer weten?
Neem contact op met Gerard Schoep