Nieuws

Corona en hitte, versie 30 juni 2020

Het RIVM heeft een speciale pagina gemaakt met daarop vragen en antwoorden over het coronavirus en hitte. Een belangrijke vraag voor veel zorgorganisaties is of het in deze tijd van corona verstandig is om airco of een ventilator te gebruiken.

Hitteplan
Het RIVM heeft het nationale hitteplan weer in werking gesteld. De laatste versie dateert van 2018. Het hitteplan is niet aangepast naar aanleiding van COVID-19. Wel zijn de adviezen over verkoeling met behulp van ventilatoren aangepast: 

  • Voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kun je een ventilator gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte. 
  • Gemeenschappelijke ruimten kun je verkoelen door plafondventilatoren of airco. Als dat niet kan, kunnen ook losse ventilatoren gebruikt worden. Let op dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat.
    Bekijk de pagina over hitte en COVID-19 op de website van het RIVM.

Airconditioning en ventilatiesystemen
Volgens het RIVM zijn deze gewoon te gebruiken. ‘Op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van ventilatiesystemen en airconditioners niet nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Bij gebruik in gemeenschappelijke ruimten kunnen de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies worden gevolgd,’ schrijft het RIVM op haar website. In aanvulling op de richtlijnen van RIVM kunnen de adviezen van het Corona Expertpanel gezondheidszorg (TNO, TU/e, Royal HaskoningDHV en VCCN) gevolgd worden. Voor ruimte-airconditioners en koelventilatoren zijn volgens het expertpanel geen additionele maatregelen noodzakelijk. Het panel heeft een lijst met  veelgestelde vragen gemaakt. Neem bij aanvullende vragen contact met het expertpanel.

Risicogroepen
Mensen die in de risicogroep voor corona vallen, zoals ouderen, lopen extra risico tijdens hittegolven. Het probleem van deze coronatijd is dat bepaalde symptomen zoals een verhoogde lichaamstemperatuur bij beide (corona en hitte) kunnen vóórkomen. Laat een cliënt met een verhoogde lichaamstemperatuur minstens een half uur rusten in een koele ruimte. Als de lichaamstemperatuur dan daalt, is er mogelijk sprake (geweest) van oververhitting. Als de lichaamstemperatuur na 30 minuten nog steeds (even) hoog is, kan het koorts zijn.

RIVM en Rode Kruis
Momenteel is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat ventilatoren kunnen zorgen voor een grotere kans op besmetting. Het RIVM en het Rode Kruis stellen dat de ventilator een prima optie is om verkoeling te creëren binnen een huishouden, maar in gemeenschappelijke ruimtes is het toch goed om uit voorzorg alert te zijn. Beide adviseren alleen een ventilator in gemeenschappelijke ruimtes te gebruiken wanneer er geen alternatieven zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een goed onderhouden airconditioning of mechanische ventilatie. Gebruik je toch een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte, zorg dan voor een goede toestroom van verse lucht, bijvoorbeeld door een raam open te zetten. Ook al is de lucht van buiten warm, de luchtstroom langs het lichaam zal verkoeling brengen. Ook bij het gebruik van een airco systeem (bijv. een splitunit) is het van belang om verse lucht te blijven toevoeren aan de ruimte, ook al betekent dit er warme lucht van buiten naar binnen komt.
Let bij het gebruik van ventilatoren er op dat de luchtstroom niet direct van een persoon naar een ander gaat, maar via een muur, aldus RIVM en Rode Kruis. Aandachtspunt is dat je wel een goede ’’vloeiende’’ luchtstroom realiseert die de warmte van het lichaam daadwerkelijk afvoert en verkoeling biedt. Voorkom de situatie dat de warmte van het lichaam en de ventilator door luchtcirculaties in de ruimte blijft hangen en de ruimte feitelijk verwarmt. Dus richt om te koelen geen ventilatoren dicht op een muur of dode hoek omdat hiermee het verkoelend effect van een luchtstroom teniet kan worden gedaan.

 

Deze pagina is een onderdeel van: