Nieuws

De IZZ InDialoog aanpak tegen werkdruk

Leestijd: 2 minuten
06 april 2021

Samen met IZZ biedt het StAG en sociale partners organisaties in de gehandicaptenzorg de mogelijkheid om de werkdruk aan te pakken middels de InDialoog aanpak. Deze aanpak helpt om het gesprek over werkdruk binnen de organisatie met elkaar op gang te brengen. Bent u enthousiast over deze aanpak en ziet u de voordelen ervan in om met deze aanpak gericht de werkdruk binnen uw organisatie aan te pakken? Meld u dan aan vóór 1 mei. Deelname is kosteloos. Wees er snel bij, want we hebben nog voor vijf organisaties een plek!

Man die werkdruk ervaart

De werkdruk in onze sector is hoog en dat gaat ons aan het hart. Werken aan het verminderen van de werkdruk zorgt ervoor dat de werknemerstevredenheid toeneemt, het verzuim daalt en de kwaliteit van zorg verbetert. Het aan de slag gaan met werkdruk is dan ook een belangrijk thema en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor werknemers, werkgevers en sociale partners. 

Uitleg van de InDialoog aanpak

De InDialoog aanpak van IZZ is een wetenschappelijk bewezen effectieve methodiek, die bijdraagt aan minder werkdruk, minder verzuim en een hogere kwaliteit van de dienstverlening. Elk team kan hiermee in drie stappen een goed gestructureerde dialoog opzetten om arbeidsvraagstukken, zoals werkdruk aan te pakken. Ook bestuurders zijn erbij betrokken om zo direct knelpunten op te lossen. Het effect is dat medewerkers meer werkplezier en minder werkdruk ervaren. De methode werd eerder succesvol ingezet om agressie en geweld te verminderen in het project VeiligPlus. De methode helpt vooral om knelpunten bespreekbaar te maken en op te lossen. Lees in de factsheet meer over deze aanpak. 

Integrale aanpak

De aanpak is ontstaan vanuit de Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers in de gehandicaptenzorg (VGN, CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV Zorg & Welzijn en NU’91). Zij willen bereiken dat de hele branche meer werkplezier en minder werkdruk ervaart en hebben dit ook opgenomen in de CAO. Er is een regiegroep 'van werkdruk naar werkplezier' die de voortgang monitort. IZZ begeleidt op dit moment reeds acht organisaties in de aanpak. 

Ervaringen vanuit het veld

Acht organisaties gebruiken de IZZ InDialoog aanpak om gericht de werkdruk aan te pakken. Zij staan positief tegenover de aanpak. Het helpt om elkaar beter te leren kennen, eerder in verbinding te komen met elkaar en werkdruk eerder te herkennen en op te pakken en een betere samenwerking en een veiliger werk-/organisatieklimaat te realiseren. Het biedt de mogelijkheid om even stil te staan bij het onderbewuste, en van daaruit verder de dingen op te pakken, als team, maar ook als individu. 

Gezocht: vijf organisaties die werkdruk binnen organisaties willen aanpakken middels de InDialoog aanpak

Staat het verminderen van werkdruk hoog op de agenda van uw organisatie? Wilt u onder begeleiding van IZZ kosteloos aan de slag met de InDialoog methode? We hebben nog plek voor vijf organisaties. Deze organisaties kunnen zich uiterlijk vóór 1 mei aanmelden om vervolgens na de zomer van start te gaan. We hanteren geen criteria. Wél vinden we het belangrijk dat uw organisatie enthousiast is om de InDialoog als gerichte aanpak tegen werkdruk in te zetten en bereid is daarvoor een aantal teamsessies aan tijd vrij te maken.

Aanmelden of meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen? Of uw organisatie aanmelden voor deelname? Neemt u dan contact op met Martijn Venus, projectleider van de InDialoog aanpak bij IZZ via martijn.venus@stichtingizz.nl of via 06 57 57 44 86. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 mei, dus wees er snel bij!