Nieuws

De Koning en minister Schouten bezoeken Simpel Switchen in Rotterdam

22 februari 2023

Koning Willem-Alexander en minister Carola Schouten van Participatie bezochten woensdag 22 februari de zorglocatie de State Hillegersberg in Rotterdam. Het werkbezoek stond in het teken van het programma Simpel Switchen. In de State Hillegersberg werken mensen met een beperking, begeleid door leerwerkcoaches van zorgaanbieder Pameijer, in de horeca, de zorg en revalidatie. Ook kwamen de mannen van het werkproject Groen Service langs om de Koning en de minister te begroeten.

De Koning en minister in gesprek met Robert en zijn jobcoach
De Koning en minister in gesprek met Robert en zijn jobcoach

Flexibel wisselen tussen uitkering en werk

De Koning liet zich informeren over het programma Simpel Switchen. Simpel Switchen wil voor mensen met een beperking de drempels wegnemen om de overstap te vergemakkelijken van dagbesteding naar werk, en andersom als het (even) niet lukt. Financiële onzekerheden moeten worden weggenomen. Doel is dat iedereen kan meedoen op de plek die op dat moment het beste bij diegene past, of dat nou (vrijwilligers)werk, beschut werk of dagbesteding is. 

Werken maakt trots

Koning Willem-Alexander en minister Schouten werden ontvangen door Robert, oud-deelnemer van het werkproject Pameijer Werkt. Ze spraken met hem over de switch die hij maakte van dagbesteding naar een werkervaringsplaats. Intussen heeft hij een betaalde baan heeft bij een architectenbureau en voelt zich daar als een vis in het water. Robert vertelt: ‘Niemand had gedacht dat ik ooit een betaalde baan zou krijgen.’ Robert heeft een vorm van autisme en een verstandelijke beperking. Maar dat belemmert hem niet. Trots vertelde hij het bezoek hoe hij zo ver is gekomen.

Begeleiding is belangrijk

Zijn werkgever en jobcoach vertelden over de begeleiding die Robert krijgt. Zijn werkgever is enthousiast: ‘We hebben samen met Robert en de jobcoach van Pameijer een takenpakket opgesteld. Robert helpt bij het opruimen van de keuken, planten water geven en voorraden aanvullen. Robert heeft zich snel ontwikkeld tot vaste waarde in het bedrijf en hij wordt alom gewaardeerd door zijn collega’s.’ Maandelijks heeft een jobcoach contact met Robert over hoe het gaat. De werkgever kan ook altijd contact opnemen, mocht er iets zijn. 

Bekijk hierboven het filmverslag dat de medewerkers van werkproject Pameijer Media maakten.

In kleine stapjes werken aan zelfvertrouwen

Koning Willem-Alexander en minister Schouten toonden interesse in de aanpak van Pameijer en de ervaringen van de medewerkers. Pameijer Werkt kijkt altijd naar het unieke talent van mensen met een beperking en zorgt voor scholing en training op maat. Samen met bedrijven zoeken ze naar passende banen of zorgen ze voor nieuwe banen. Werkgevers krijgen ondersteuning om medewerkers in te werken en te begeleiden. Bij Pameijer wordt zo in kleine stapjes gewerkt aan positieve ervaringen en aan versterking van het zelfvertrouwen van mensen met een beperking.

Een vak leren

Tijdens een rondleiding gingen de Koning en de minister in gesprek met medewerkers met een beperking die bij de State Hillegersberg in de Brasserie en de zorg werken. Ze vonden het spannend dat de Koning er was, maar vertelden ook graag over hun baan en waarom ze er blij mee zijn. De Koning benadrukte dat het belangrijk is wat ze doen, namelijk de zorg ontlasten en mensen blij maken met hun werk.
Buiten waren medewerkers aanwezig die leren voor het hoveniersvak en werken bij de Groen Service, een ander werkproject van Pameijer. Trots lieten ze hun certificaat van de Brancheopleiding Assistent Groen zien aan de Koning. Enkele oud-cursisten die er waren, hebben nu een betaalde baan. 

Rondetafelgesprek over Simpel Switchen
Rondetafelgesprek over Simpel Switchen

Hoe kan het overstappen tussen dagbesteding en werk simpeler?

Ook spraken de Koning en de minister met medewerkers van zorgaanbieders Pameijer, Pluryn, Cordaan en vertegenwoordigers van Divosa, Ieder(in), de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de gemeenten Rotterdam en Amsterdam en enkele werkgevers van mensen met een beperking. Het gesprek gaat over dat talentontwikkeling tijd kost en dat het belangrijk is om te investeren in leertrajecten en werkervaringsplekken. Boris van der Ham, voorzitter van de VGN, vertelde dat vanuit de gehandicaptenzorg steeds meer mensen de kans krijgen om door te stromen naar passende werkplekken in de maatschappij. Van der Ham: ‘Daar zijn we heel trots op, maar er moet nog veel meer gebeuren en daar werken we hard aan met elkaar.’ Arend Vreugdenhil, bestuurder van Pameijer, vulde aan: "Wij gunnen iedereen de kans om te werken naar vermogen. Dat dit kan, bewijzen we al jaren. Talenten bij ‘Pameijer Werkt’ doen waardevol werk en vervullen daarmee echt een rol in de samenleving."

Slotwoord minister

Tot slot bedankte minister Carola Schouten  de medewerkers en werkgevers voor hun verhalen en het delen van hun dromen en wensen. Zij vertelde de aandachtspunten over Simpel Switchen mee te nemen in haar werk als minister.

Koning in gesprek met (op voorgrond) de assistent zorg en revalidanten
Koning in gesprek met (op voorgrond) de assistent zorg en revalidanten
De Koning en minister bezoeken werkproject Groen Service
De Koning en minister bezoeken werkproject Groen Service
Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: