Nieuws

Debat over de aanpak van de coronacrisis 22 september 2020

Leestijd: 1 minuten
23 september 2020

Niet alleen de oppositie, maar ook de coalitiepartijen bleken buitengewoon kritisch over de aanpak van de coronacrisis door het kabinet. Hoe zit het met een aanpassing van een richtlijn voor beschermingsmiddelen? Gaan de maatregelen wel ver genoeg, of juist te ver? En waarom is de testcapaciteit bij lange na niet voldoende?

Wijziging richtlijn

De Tweede Kamer stond uitgebreid stil bij de ophef over de RIVM-richtlijn dat zorgmedewerkers eerst niet en later wel een mondkapje zouden moeten dragen bij kort contact met coronapatiƫnten. Het kabinet kon de Kamerleden er niet van overtuigen dat alleen medische overwegingen en niet schaarste aan mondkapjes hierbij een rol hebben gespeeld.

Testcapaciteit

De nog steeds ontoereikende testcapaciteit leidde tot verwijten aan minister De Jonge: hij heeft zich gebaseerd op verkeerde inschattingen en heeft het testbeleid, volgens Krol, pas aangepast toen het vastliep. PvdA en D66 vragen via een motie vanaf nu wekelijks op de hoogte gesteld te worden van de stand van zaken rond de testcapaciteit en het Bron- en Contactonderzoek.

Zorgbonus

SP en Van Kooten-Arissen wezen in een motie op de extra bureaucratie voor zorgaanbieders, doordat zij moeten aanwijzen wie in aanmerking komt voor een bonus. Zij vragen het kabinet het onderscheid van beroepsgroepen in de zorgbonus op te heffen.

Communicatie

Omdat het eigen gedrag van mensen het belangrijkste blijft bij het terugdringen van het virus, is het kabinet van plan om besluiten voortaan tweewekelijks toe te lichten in een persconferentie.

De Kamer stemt op 29 september over de tijdens het debat ingediende moties. Een uitgebreid verslag van het debat vindt u hier.

Jan Visscher
Wil je meer weten?
Neem contact op met Jan Visscher