Nieuws

Ervaringen over stoppen met separeren in jeugdhulp

11 april 2019

Er is een nieuw boek verschenen over stoppen met separeren in de jeugdhulp. Wat vraagt het van de mensen die dagelijks met deze jongeren werken, van behandelaars, managers, bestuurders en politici?

buffelen

Op 9 april overhandigen de auteurs het boek aan minister Hugo de Jonge. De minister maakt zich al langere tijd hard voor het stoppen met separeren. In het actieplan De best passende zorg voor kwetsbare jongeren, dat het ministerie van VWS met de jeugdhulporganisaties opstelde, staat dat er over drie jaar geen kinderen meer gesepareerd mogen worden. Alle jeugdhulporganisaties staan nu voor de uitdaging dit in korte tijd te realiseren.

Inhumaan

Jij hebt de sleutel is geschreven door schrijver en pleegmoeder Tilly van Uffelen en Peter Dijkshoorn, bestuurder van Accare.  Deze organisatie besloot in 2006 als eerste jeugdhulporganisatie in Nederland om te stoppen met separeren. In Jij hebt de sleutel vertellen betrokkenen over hun ervaringen, de tegenslagen en de successen. Het was een intens proces, dat veel heeft gevraagd van alle betrokkenen. Ze hielden het vol door steeds terug te keren naar de overtuiging dat separeren inhumaan en onnodig is.

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van: