Nieuws

Esdégé-Reigersdaal doet alles voor een brandveilige omgeving

22 maart 2017

Bij Esdégé-Reigersdaal doen ze er alles aan om hun medewerkers en cliënten een brandveilige omgeving te bieden. Niet alleen op bouwkundig en installatietechnisch vlak doen ze meer dan wettelijk verplicht is, ook in BHV en oefenen gaan ze ver. “Vroeger was brandveiligheid het probleem van de technische dienst. Dat is nu echt veranderd.” Een mooi voorbeeld uit de praktijk.

Paul de Bruijn, clustermanager van ‘Werk- & Dagbesteding West-Friesland’: “Mijn cliënten hebben een verstandelijke of lichamelijke beperking en zijn bij brand bijna volledig afhankelijk van ons. Dus dat geeft wel een extra dimensie aan de brandveiligheid.” De clustermanagers en medewerkers staan er niet alleen voor, ze worden centraal ondersteund op facilitair- en arbogebied.

Extra maatregelen

Esdégé-Reigersdaal neemt in veel gevallen meer maatregelen dan wettelijk verplicht is. Bijvoorbeeld vlamdovende asbakken of een extra rookmelder in de slaapkamer omdat daar ook gerookt wordt. De voordeuren van alle appartementen hebben vrijloopdrangers, die ervoor zorgen dat de deuren dichtgaan bij brand. Hiermee sluit het compartiment en kan rook en brand zich minder snel uitbreiden. Bovendien hebben ze in veel woningen sprinklers geplaatst die beginnen te blussen bij 57 graden. Zo krijgen cliënten meer kans om eruit te komen en hulpverleners meer kans om naar binnen te komen.

Veiligheidsbewustzijn

Naast technische maatregelen wordt veel aandacht geschonken aan veiligheidsbewustzijn onder medewerkers en cliënten. Paul: “Risico’s zitten in hele kleine hoekjes. Het kan zomaar gebeuren dat er op hetzelfde verlengsnoer een waterkoker en een kookplaatje worden aangesloten. Maar dat kan samen net teveel vermogen vragen en brandgevaar opleveren. Daar proberen we mensen zoveel mogelijk over voor te lichten.” Er worden presentaties voor cliënten gegeven over brandveiligheid, soms samen met de brandweer. En er is zelfs een speciale website voor medewerkers en cliënten gemaakt, www.veiligheid.st-er.nl. Daar wordt met filmpjes en in duidelijke taal uitgelegd hoe je je brandveilig kunt gedragen, welke risico’s er zijn, hoe een brandblusser werkt, wat een deurprocedure is. Ook BHV wordt heel serieus genomen bij Esdégé-Reigersdaal. Rob vertelt: “We willen eigenlijk dat iedereen BHV’er wordt. Om dat te bereiken zijn we gebruik gaan maken van e-learning. De praktijktraining is hierdoor verkort. De e-learning BHV hebben we heel herkenbaar gemaakt, met eigen filmpjes en de eigen ontruimingsplannen. Er is zelfs aan cliënten die dat aankunnen een aangepaste BHV-training gegeven.

Lees het volledige artikel in onderstaande bijlage.

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit