Nieuws

Gehandicaptenzorgprijs 2016 e-learning 'Ondersteunen bij seksualiteit'

02 november 2016

De e-learning: ‘Ondersteunen bij seksualiteit: heel gewoon’, die is ontwikkeld door zorgorganisaties Cello en Dichterbij, is de winnaar van de Gehandicaptenzorgprijs 2016. Deze e-learning biedt begeleiders van mensen met een beperking handvatten en achtergrondinformatie bij het aangaan van het gesprek over seksualiteit.

De VGN maakte dit vandaag bekend tijdens de uitreiking van de prijs die plaatsvond tijdens de jaarlijkse Kennismarkt. De prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000,- en een sculptuur van Janneke de Groot, een kunstenares met een visuele beperking.

Veilige seksuele ontwikkeling

De jury van de Gehandicaptenzorgprijs heeft haar keuze op de e-learning laten vallen, omdat het onderwerp erg relevant is en tegelijkertijd verre van eenvoudig om daarover het gesprek aan te gaan met cliënten. ‘In de praktijk blijkt praten over intimiteit en seksualiteit voor veel zorgverleners complex en niet vanzelfsprekend. Terwijl deze ondersteuning ontzettend belangrijk is voor een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling. Het hoort net zo gewoon te zijn als ondersteuning op het gebied van sociale en emotionele ontwikkeling’, aldus VGN-directeur Frank Bluiminck.

De e-learning, die uit vijf modules bestaat, is ontwikkeld door Doret van Lith, opleidingsdeskundige bij Dichterbij en Jolanda van de Ven, opleidingsadviseur bij Cello. Het is gebaseerd op onder andere het Vlaggensysteem van Movisie en Sensoa, een methodiek om seksueel gedrag van kinderen en jongeren correct in te schatten en gepast te reageren.

Nominaties

De overige drie genomineerden van de prijs gingen met een bedrag van 1.500,- naar huis:

  • De training Levenslef van Marjorie Veneman (MEE Veluwe): een training die leert om jezelf een zogeheten groeimindset aan te meten.
  • Voorlezen-plus van Carla Wikkerman (CCE) en Nelleke Boer (Stichting Raamwerk): een manier van voorlezen aan mensen met een ernstige meervoudige beperking.
  • De lesbrief 'Niet-aangeboren hersenletsel: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg' van Kelly Bax, Kitty Jurrius, Iris Goes en Anna Hofstra (InteraktContour en Hogeschool Windesheim Flevoland).


Verder professionaliseren

De Gehandicaptenzorgprijs is een initiatief van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) dat dit jaar voor de zesde keer is uitgereikt. Met de prijs wil de VGN kennisontwikkeling, kennisverspreiding en verdere professionalisering van medewerkers  in de gehandicaptenzorg stimuleren.