Nieuws

IASSIDD 2016 (2): 'Inclusief onderwijs in midlife crisis'

15 augustus 2016

Inclusie in het onderwijs zet niet echt door, zegt IASSIDD-president Vianne Timmons bij de opening van het wereldcongres. Maar: ‘Keep calm, it’s only a midlife crisis’.

In Melbourne is vandaag, zondag 14 augustus, het vijftiende wereldcongres van de IASSIDD geopend. Ongeveer 1200 onderzoekers, waaronder tientallen Nederlanders, nemen aan dit congres deel. De IASSIDD (staat voor: International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities) is een internationale, interdisciplinaire organisatie die wereldwijd onderzoek en kennisuitwisseling over de zorg en ondersteuning aan mensen met verstandelijke beperkingen promoot. Zij organiseert iedere vier jaar een wereldcongres.


Aboriginal

De opening begon met een Smoking Ceremony door een oudere Aboriginal, waarmee zij de boze geesten verdreef zodat wij een gezond congres kunnen hebben. Nadat vervolgens een jongenskoor het Australische volkslied had gezongen, was het gedaan met de feestelijkheden en gingen we snel over naar de inhoud.

Victoria

Het thema van het congres, Global partnership: enhancing research, policy and practice, werd in drie volgende presentaties uitgewerkt. Linda Dessau, de Governor van de staat Victoria (waar Melbourne toe behoort) ging in haar openingsrede in op de samenwerking tussen onderzoek, beleid en praktijk en gaf voorbeelden van hoe dat in Victoria werkt, bijvoorbeeld op het gebied van ondersteuning aan families.

Midlife crisis

Vervolgens hield professor Vianne Timmons, President van de IASSIDD, een vlammend betoog over inclusie, met name in het onderwijs. Hoewel onderzoek aantoont dat inclusieve scholen betere presteren dan traditionele, zet de inclusie niet echt door. Maar: ‘Keep calm, it’s only a midlife crisis’, aldus Timmons. En we moeten ons veel meer afvragen of de transfer van kennis naar beleid en praktijk wel effectief genoeg is en onderzoek doen naar de beste wegen om tot meer effectiviteit te komen.


Databases

Professor Fiona Stanley tenslotte hield een boeiend en inspirerend betoog over hoe men in West Australië databases over beperkingen bij kinderen opzet en aan elkaar linkt, waardoor trends worden ontdekt op basis waarvan aanwijzingen worden gegeven aan zorg, preventie en research.

Snoepen

Al met al een minder feestelijk programma dan we, gezien de vijftiende verjaardag van het congres, hadden mogen verwachten. Maar voor wie van inhoud hield, was het heerlijk snoepen. Opvallend, en vreemd gezien de plek van inclusie in deze middag, was dat mensen met verstandelijke beperkingen geen actieve rol in het programma hadden en dat de bijdragen voor hen moeilijk te volgen waren. Inclusie begint voor je neus, toch?
Martin Schuurman is zelfstandig onderzoeker en heeft een eigen bureau, Kalliope Consult in Nieuwegein.

Tijdens het wereldcongres van de IASSIDD in Melbourne blogt iedere dag een onderzoeker op vgn.nl. 

Deze pagina is een onderdeel van: