Nieuws

Impressie eerste leertafel kanslijn 5: Stimuleren en faciliteren van het eigen- en vrijwilligersnetwerk

04 juni 2023

Meer dan 60 medewerkers van zorgaanbieders en zorgkantoren en een enkele cliënt namen op 12 mei deel aan de eerste leertafel over kanslijn 5 van het landelijk akkoord transitie toekomstbestendige gehandicaptenzorg. Ze gingen met elkaar in gesprek over hoe ze bezig zijn met deze kanslijn en wat hen helpt om een volgende stap te zetten.

Vrijwilligers zorg

Elkaar inspireren en verder helpen door voorbeelden en ervaringen te delen 

Transitiemanager Marion van den Hurk licht het doel van de leertafels toe. Een toekomstbestendige gehandicaptenzorg vraagt om grote veranderingen. We moeten met elkaar gaan ontdekken hoe het anders kan. Dat is niet uit een boekje te leren maar ontwikkelt zich stap voor stap. Door te doen. Het is een beweging: vanuit kleine stappen, leren, aanpassen en grotere stappen zetten. Zo leren we met elkaar wat werkt. Het doel van de leertafels is elkaar inspireren om een volgende stap te zetten door in gesprek te gaan over in de praktijk werkende voorbeelden bij de kanslijn.  

‘ Het is nog niet helemaal duidelijk wat we gaan doen’ 

Voor veel deelnemers was het een opluchting om te zien dat dit geldt voor de meeste zorgaanbieders die met deze kanslijn aan de slag gaan. Veel deelnemers hebben om een volgende stap te zetten vooral behoefte aan inhoudelijke inspiratie. En deze was er al meteen in de eerste bijeenkomst. In de gesprekken in de subgroepen kwamen veel mooie ervaringen en voorbeelden naar voren die anderen inspireerden. De aanwezigen cliënten maakten ons bewust van de woorden die we gebruiken en de zorgkantoren haalden veel inspiratie uit de voorbeelden en de ambities van de zorgaanbieders. Een mooi voorbeeld daarvan was de ambitie om met een met 1/3 professionele inzet, 1/3 digitale zorg en 1/3 inzet vanuit het sociale netwerk dezelfde kwaliteit van zorg te blijven leveren. Hoe ze dit gaan doen weten ze nog niet, maar de ambitie staat. 

Je kunt je aanmelden voor de volgende leertafel 

Uit de gesprekken in de subgroepen kwamen de veel onderwerpen naar voren om verder over te spreken in volgende leertafels. Een greep hieruit: 

  • Inspirerende voorbeelden delen en horen hoe anderen het doen.

  • Concreet maken welke afspraken je met het zorgkantoor kunt maken. 

  • Hoe voer je het goede gesprek in je organisatie en ondersteun je de cultuurverandering bij cliënten, naasten en zorgprofessionals? 

  • Hoe vind je de balans in naasten en vrijwilligers meer betrekken in de zorgverlening, zonder overbelasting en onduidelijkheden over verantwoordelijkheden? 

  • Hoe zorg je voor inzet van het netwerk in het belang van de client (en niet alleen vanuit nood)? 

  • Hoe kun je snel eerste kleine stappen zetten? 

  • Hoe kom je van een geslaagd experiment naar een nieuwe werkwijze in de hele organisatie? 

Genoeg input voor een volgende leertafel! Deze hebben we gepland op donderdag 29 juni van 14.00 tot 16.00 uur. Je kunt je via deze link aanmelden voor de volgende leertafel. Daar vind je ook meer informatie over het programma. 

De gebruikte presentatie tijdens de leertafel van 12 mei kun je onder dit artikel downloaden. 

Portretfoto van Biance Roos
Wil je meer weten?
Neem contact op met Bianca Roos

Deze pagina is een onderdeel van: