Nieuws

Inspiratielab On Tour Almere

05 april 2024

Domein overstijgend werken vanuit verschillende gemeentedomeinen, sociaal ontwikkelbedrijven, UWV en zorgorganisaties kan blokkades naar werk wegnemen. Er zijn al veel mooie initiatieven die laten zien dat domein overstijgende ondersteuning kan werken. Toch valt er voor betrokken partijen nog veel te leren. Zoals de Werkplaats voor Praktijkleren in Almere!

Foto van de presentatie door Berenschot
Foto van de presentatie door Berenschot

Praktijkleren

Een middag lang spraken mensen vanuit allerlei organisaties en domeinen over het zetten van stappen van dagbesteding naar werk. We leerden hoe mensen in Almere met behulp van praktijkleren zich verder kunnen ontwikkelen. En we discussieerden over wat er nog nodig is om dit soort samenwerking tussen onderwijs, aanbieders en gemeente verder te versterken. Zo sloot wethouder Froukje de Jonge aan om ons meer te vertellen over de visie op Simpel Switchen binnen de gemeente Almere. 

Casusbespreking

Ook stonden we stil bij een casus uit Almere en dachten met elkaar na over wat het probleem is en welke oplossingsrichtingen we konden bedenken. Zo ging het over belastbaarheid en beschut werk en filosofeerden we over alternatieven om bij mindere belastbaarheid toch betaald te werken. Zorgaanbieder Triade Vitree onderving in dit geval de uren van een inwoner zodat hij 24 uur per week aan de slag kon op een beschutte werkplek voor 28 uur. Deelnemers van het Inspiratielab zagen verschillende mogelijkheden om deze casus aan te pakken. Ze stelden voor om in de gemeente een samenwerkingstafel in te richten waar dit soort vragen met betrokken partijen kunnen worden besproken, benoemden de mogelijkheid om één contactpersoon voor de familie aan te stellen en gaven aan dat overleg met UWV over mogelijke regelingen kan helpen.

Bedankt aan alle deelnemers voor hun inbreng en aan het Centrum voor Praktijkleren in Almere in het bijzonder voor de nieuwe inspiratie! 

Meer 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗼𝗽𝗱𝗼𝗲𝗻? 

In het onderzoek Inspiratie voor Integrale ondersteuning  staan nog meer inspirerende voorbeelden! Klik op deze link om meer te lezen. 

In Nijmegen (25 april) volgt nog een Inspiratielab over domeinoverstijgende samenwerking. Dus wil je mensen met een beperking in jouw regio integraal ondersteunen in hun weg naar werk? Loop je tegen verschillende werkwijzen, regelgeving en schotten in budgetten aan? Laat je dan inspireren en meld je aan!