Nieuws

Instrumenten voor mentale ondersteuning zorgprofessionals

Leestijd: 3 minuten
03 april 2020

Er zijn verschillende landelijke initiatieven om zorgprofessionals te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Uit een deze week door de VGN gehouden uitvraag onder HR-managers blijkt dat hier veel behoefte aan is.

Zorg en dwang 2

Veel ondersteuning beschikbaar

Zo ontwikkelde het expertisecentrum Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ) een flyer met daarin tips en adviezen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals. Op het Kennisplein Gehandicaptensector staan tips en adviezen, op extrahandenvoordezorg.nl staat een document voor de mentale gezondheid en veerkracht. En is er een stappenplan beschikbaar waarmee aandacht voor de psychische gezondheid een vast onderdeel van het werk wordt.

Begeleiders en ander zorgpersoneel kunnen kosteloos een beroep doen op coaches van verschillende initiatieven die speciaal voor dit doel opgezet zijn. Zo kan in Brabant via het HelpdeHelden psychosociale-ondersteuning geboden worden aan degenen die nu in de frontlinie staan, staan er op Vergeetjezelfniet tips en tricks voor zorgmedewerkers zelf en is er het project Challenge & Support. De coaches bieden een luisterend oor en geven adviezen over werken onder moeilijke omstandigheden. BMC Mindfulness & Compassie biedt dagelijks gratis online meditatie voor zorgprofessionals.

Webinar

Het expertisecentrum MGGZ organiseerde op 23 maart een Covid-19-webinar over mentale gezondheid voor zorgprofessionals en hun leidinggevenden. Daarin gaven militaire zorgprofessionals advies over langdurig onder grote druk zorg verlenen in moeilijke omstandigheden. Verschillende vraagstukken rond mentaal fit blijven komen aan bod. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je langdurig inzetbaar blijft, zodat je voor je cliënten en je gezin kunt blijven zorgen? Hoe ga je ermee om als er misschien onvoldoende middelen beschikbaar zijn om iedereen te helpen? En hoe ga je als leidinggevende en bedrijfs-opvangteam om met de situatie? Kijk het webinar terug via Expertisecentrummggz.nl.

Blijvende aandacht vanuit de VGN

De continue mentale druk op begeleiders, verpleegkundigen, woonbegeleiders en andere zorgwerkers is vergelijkbaar met de impact van een calamiteit. Zonder adequate psychische ondersteuning is er op lange termijn groot risico op klachten als burn-out en PTSS. Uit navraag bij een aantal leden blijkt dat er een grote informatie- en ondersteuningsbehoefte bestaat over de gevolgen van het langdurig onder grote druk zorg verlenen voor professionals, cliënten en hun verwanten. Dit is de reden dat de VGN, samen met andere brancheorganisaties in de zorg, hierover in gesprek is met VWS om hieraan gevolg te geven. Via de corona-pagina van de VGN houden w u hiervan op de hoogte.

 

Maarten Hüttner
Wil je meer weten?
Neem contact op met Maarten Hüttner

Deze pagina is een onderdeel van:

Thema: