Nieuws

Inzet van kwetsbare medewerkers in coronatijd

Leestijd: 1 minuten
03 april 2020

Sommige medewerkers in de gehandicaptenzorg zijn extra bezorgd om het Covid-19 virus op te lopen. Medewerkers voelen zich kwetsbaar, omdat zij een (chronische) onderliggende aandoening hebben, zwanger zijn of thuis een gezins- / familielid hebben met een (chronische) onderliggende aandoening. De VGN krijgt hier veel vragen over binnen van zowel medewerkers als organisaties.

Zorg en dwang 2

Formeel zijn deze medewerkers niet ‘ziek’. Dit betekent dat deze medewerkers kunnen blijven werken. Dat is belangrijk om de continuïteit van zorg te kunnen blijven waarborgen. Uiteraard worden de richtlijnen van het RIVM hierin gevolgd. Het RIVM heeft een richtlijn voor kwetsbare medewerkers opgesteld. Zie: https://lci.rivm.nl/kwetsbare-medewerkers. Op hoofdlijnen geldt:  

Gezien de gezondheidsrisico’s die kwetsbare medewerkers lopen, is het advies om met de betreffende medewerker in gesprek te gaan, eventueel in combinatie met de huisarts of bedrijfsarts en samen te kijken wat er wel mogelijk is in het eigen werk of bijvoorbeeld op een andere plek in de organisatie of vanuit huis.  

Specifieke vragen en antwoorden 

We krijgen ook specifieke vragen binnen als: Wie zijn kwetsbare medewerkers? Hoe kun je kwetsbare medewerkers een veilige werkplek bieden?  Of: Hoe ga je om met medewerkers die thuis een gezins-/ familielid hebben met een (chronische) onderliggende aandoening? Antwoorden op deze en andere vragen over dit thema vindt u op onze veel gestelde vragen pagina over corona. 

Annemarie Peters VGN
Wil je meer weten?
Neem contact op met Annemarie Peters-Bartraij