Nieuws

Kamerlid Bas van ’t Wout op werkbezoek bij Amerpoort

29 januari 2014

Bas van ’t Wout, Tweede Kamerlid voor de VVD, heeft maandagochtend een werkbezoek gebracht aan Amerpoort. Samen met zijn assistente Lisa Veldman en een stagiair werd hij ontvangen op de locatie Willibrordusstraat en bij ouderinitiatief ‘t Fierhuis in Soest. Op de Willibrordusstraat werd het gezelschap welkom geheten door bestuurder Paul Willems.

Vervolgens was het woord aan manager Edith Vos. Zij schetste voor het Kamerlid de gevolgen van de overgang van cliënten met een ZZP3 naar de Wmo. “Onze cliënten hebben het sociaal emotioneel ontwikkelingsniveau van een kind van 3 tot 5 jaar. Als zij geen ondersteuning krijgen, bestaat het gevaar dat zij vereenzamen. Ze zijn kwetsbaar, impulsief en vatbaar voor verleidingen. Natuurlijk kunnen zij meedoen en erbij horen. Maar dat lukt alleen vanuit een omgeving waar ze nabijheid en veiligheid ervaren.”

Zelfstandig
Vier bewoners van de Willibrordusstraat hadden speciaal voor deze gelegenheid vrijgenomen van hun werk of dagbesteding, zodat zij het Kamerlid konden vertellen over hun ervaringen. Zo vertelde Ben dat hij lang zelfstandig heeft gewoond, maar dat hij in die periode niet goed voor zichzelf kon zorgen. Hij kreeg diabetes en omdat ook dat werd verwaarloosd, is hij nu dialysepatiënt en raakte hij een onderbeen kwijt.

Van ’t Wout luisterde ook geïnteresseerd naar het verhaal van medebewoonster Aleida: “Ik heb tien broers en zussen, maar ze hebben me allemaal in de steek gelaten. Ze willen geen contact meer. Ik heb er zelf voor gekozen om bij Amerpoort te gaan wonen, want helemaal alleen red ik het niet. De begeleiders hier zijn er altijd voor me. Ik ben trots op ze. Ik werk nu bij Past Zo en bij De Lindenhof. In het restaurant vragen gasten vaak of ik er ben, dat vind ik leuk!”

Ouderinitiatief
Bij ’t Fierhuis werd het bezoek ontvangen door Fred Klinkhamer en Ron Kok, twee ouders die aan de wieg van dit ouderinitiatief stonden en nog steeds nauw betrokken zijn. Van ’t Wout was hier vooral geïnteresseerd in de samenwerking tussen het bestuur van ouders en de medewerkers van Amerpoort. “Een constructie als deze werkt alleen als er een stevige basis van vertrouwen en transparantie van beide kanten is. Wij zijn hier veel meer betrokken bij de zorg voor onze kinderen dan op een reguliere locatie van een zorgorganisatie. Daar krijgen we veel voor terug. Ik zou dit iedereen aanraden”, aldus Klinkhamer.

De delegatie uit Den Haag was op doorreis. Na het bezoek aan Amerpoort stond nog een werkbezoek aan een zorgorganisatie in Putten op het programma. “Het is goed om zo in de praktijk te zien en te horen waar medewerkers en cliënten in de zorg tegenaan lopen”, aldus Van ’t Wout.