Nieuws

Kansrijke diploma's

14 november 2022

Meer dan 50 leerspecialisten, HR adviseurs en opleidingsmanagers zijn op 7 november aan de slag gegaan met thema's zoals kansrijke diploma's, mbo certificaten, bekwaam = inzetbaar en bekwaam worden, voelen en blijven! Het waarderen van kennis- en werkervaring speelt hierbij een belangrijke rol.

Collage van foto's van de bijeenkomst

Trots op samenwerking!

Het was een drukbezochte, gezellige en inspirerende bijeenkomst op 7 november. Vijf zorgorganisaties, Abrona, Pluryn, 's Heeren Loo, Bartimeus en Amerpoort en VGN hebben de handen in elkaar geslagen en onderzocht  wat de waarde van aanpalende diploma's kan zijn voor de gehandicaptenzorg (transfer) en wat nog nodig is om aan de slag te kunnen in een zorgorganisatie.  De adviezen hebben zij gepresenteerd  in een mooi overzicht. Acht aanpalende beroepsopleidingen zijn vergeleken met de mbo certificaten Maatschappelijke zorg.

Waarderen

De krapte op de arbeidsmarkt is voelbaar. Gelukkig zijn er ook mensen buiten de sector die graag van betekenis willen zijn voor onze cliënten. Vaak zijn dat mensen die veel kennis en werkervaring hebben opgedaan in het domein zorg en welzijn maar niet direct inzetbaar zijn zoals bijvoorbeeld onderwijsassistenten en bewegingsagogen. Zij moeten soms nog een volledige opleiding volgen. Dat is jammer!

Presenteren

Maarten Huttner gaf in zijn presentatie de urgentie  van anders kijken  en anders organiseren aan om nieuwe oplossingen te vinden om met het huidige aantal zorgprofessionals kwaliteit van zorg te kunnen blijven bieden.  Daar hoort flexibel opleiden op maat en rekening houden met de competenties van zorgprofessionals en zij-instromers bij. Onderwerpen zoals hoe houdbaar is een diploma, wanneer is iemand inzetbaar en hoe kijkt inspectie naar bekwaamheid kwamen in de presentatie van Minie Eising naar voren.

Bijeenkomst gemist?

De presentaties, documenten en achtergrondinformatie kunt je hieronder downloaden. Bij voldoende belangstelling wordt een 2e bijeenkomst in januari 2023 gepland. Houd de website van VGN in de gaten.

Hieronder vindt u de documenten die in de bijeenkomst zijn besproken:

Minie Eising VGN
Wil je meer weten?
Neem contact op met Minie Eising