Nieuws

Kennismiddag voor VGN-leden: Medicatieoverdracht, goed voorbereid?!

06 juni 2023

Op 14 september 2023 organiseert de VGN een kennismiddag voor haar leden over het belang van uitwisseling van medicatiegegevens. Hoe kunnen organisaties zich het beste voorbereiden op elektronische overdracht van medicatiegegevens? En wat houdt het meerjarige programma Medicatieoverdracht in? De bijeenkomst is interessant voor iedereen die in de dagelijkse praktijk te maken heeft met medicatie, zowel in proces als in ICT. Aanmelden kan nog tot 30 juni.

medicatie

Medicatieoverdracht: goed voorbereid?! 

Tijdens de bijeenkomst wordt het thema Medicatieoverdracht vanuit verschillende invalshoeken belicht. Wat betekent elektronische overdracht van medicatiegegevens voor de medicatieveiligheid en het medicatieproces in de dagelijkse praktijk? En welke voorzorgsmaatregelen kun je als zorgorganisatie treffen om medicatiefouten te voorkomen? Daarnaast wordt vanuit ICT-perspectief toegelicht welke technische voorbereidingen genomen kunnen worden om klaar te zijn voor de nieuwe informatiestandaarden Medicatieproces 9, Labwaarden en Contra-indicaties en Overgevoeligheden. 

Programma en aanmelding 

De bijeenkomst vindt plaats op 14 september bij The Colour Kitchen in Utrecht van 12.30 tot 17.30 uur. In twee plenaire sessies en verschillende workshops kom je meer te weten over (de impact van) het programma Medicatieoverdracht én hoe jouw organisatie zich het best voorbereid op elektronische overdracht van medicatiegegevens. In het programma is ruimte voor deelname aan twee van de onderstaande workshops:  

  1. Iedereen bevoegd en bekwaam voor medicatie geven? ; 
  2. Voorbereiding digitale medicatie-landschap: een praktische aanpak voor jouw organisatie; 
  3. Optimale samenwerking met de apotheek; 
  4. Kickstart Medicatieoverdracht – Work in Progress; 
  5. Elektronische toedienregistratie goed geregeld; 
  6. Medicatieoverdracht in de dagelijkse praktijk van de gehandicaptenzorg; 

Inmiddels is het aanmeldformulier gesloten en is aanmelden niet meer mogelijk. 

Oproep: blijf op de hoogte en denk mee  

Wil je op regelmatige basis op de hoogte gehouden worden over het onderwerp medicatieoverdracht, en/of actief meepraten over dit thema via een adviesgroep? Onderaan het artikel Overzicht medicatieoverdracht in de keten staat een aanmeldformulier.    

Leden van de adviesgroep worden met enige regelmaat (en niet vaker dan één keer per maand), gevraagd om tekstueel te reageren op inhoudelijke vraagstukken of deel te nemen aan een expertsessie. Uiteraard kunt u bij elke vraag bekijken of u in de gelegenheid bent om te reageren of deel te nemen. 

Programma bijeenkomst 'Medicatieoverdracht: Goed voorbereid?!

Ronella Bleijenburg