Nieuws

Medicatieopslag niet altijd goed geregeld

12 april 2023

De IGJ bezocht tien gehandicaptenorganisaties rondom infectiepreventie en trof daar ook verbeterpunten aan voor de houdbaarheid en opslag van medicijnen. Bij zes van de tien zorgaanbieders bleek de medicatieopslag niet aan de vereisten te voldoen. Is dit bij jouw organisatie op orde?

Medicijnen

Crème uit 2018, oogdruppels uit 2020 

Herken je dit? Ooit heeft de arts voor een cliënt een hormooncrème tegen lichte eczeem voorgeschreven. Het voorschrift is al lang gestopt, maar de tube ligt nog in het bakje van de client. Er liggen losse tabletten paracetamol in de lade, maar niemand weet meer hoe ze er komen. Ook staat er een cupje met halve tabletten zonder naam op de plank, want het is zo zonde om ze weg te gooien. 

Hygiëne geldt ook voor geneesmiddelen  

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft alle varianten van en problemen met medicijnopslag al wel eens voorbij zien komen. Niet zo gek, want het is in de dagelijkse praktijk soms ook lastig alles op orde te houden. Toch is het enorm belangrijk. Daarom neemt ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dit onderdeel mee in haar inspecties.  

 IVM geeft 3 tips:  

  1. Schoon de medicijnkast of medicijnkar regelmatig op  

Schoon jij de medicijnkast of medicijnkar wel eens op? Doe dit regelmatig en zorg dat daar iemand verantwoordelijk voor is. En als je toch bezig bent: kijk of de medicijnen per client goed gescheiden zijn. Met schotjes in de lades of door de medicatie per client in aparte bakjes te bewaren. Dit verkleint de kans op vergissingen enorm. Let er ook op dat de medicijnkast goed is afgesloten en niet toegankelijk is voor personen die geen medicatie verstrekken. 

  1. Controleer de houdbaarheid van medicijnen  

Je wilt je client geen medicijnen geven die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het middel werkt dan misschien niet meer goed of bevat schadelijke stoffen. Dit is vaak het geval bij medicijnen die water bevatten zoals crèmes, dranken, oog- en oordruppels. Deze zijn gevoelig voor bacteriën en schimmels.  Medicijnen hebben na het openen een beperkte houdbaarheid, soms een paar weken, soms een paar maanden, dat is per medicijn verschillend. Het is daarom belangrijk dat je na het openen op het doosje en het flesje of de tube schrijft op welke dag je het geopend hebt. Of tot hoe lang het vanaf de dag van openen nog houdbaar is. Maak daar goede afspraken over. Na die datum gebruik je het medicijn niet meer en geef je het retour aan de apotheek.  

  1. Bewaar medicijnen op de juiste temperatuur 

De meeste medicijnen bewaar je bij kamertemperatuur. Sommige medicijnen moet je beslist koel bewaren, zoals insuline. Het is zonde als je deze middelen weg moet gooien omdat de koelkast niet goed werkt. Om die reden ligt er een thermometer in de koelkast, controleer je de temperatuur van de medicatiekoelkast elke dag en schrijf je de temperatuur wekelijks op. Valt de temperatuur buiten de 2-7 graden Celsius? Waarschuw dan je leidinggevende en/of de leverend apotheker. Zij beoordelen of je de medicijnen nog kunt gebruiken. Er zijn ook handige hulpmiddelen, zoals een thermologger die de temperatuur van de koelkast voortdurend bijhoudt en een seintje geeft als deze te hoog of te laag wordt.   

Meer weten? 

Kijk eens op medicijngebruik.nl en neem gerust contact op met 
Els Dik, E.Dik@ivm.nl of Francisca van Dijk, F.Dijk@ivm.nl  

Lees hier het rapport van de inspectie:  Inspectie publiceert over toezicht op infectiepreventie bij grote instellingen | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (vgn.nl) 

Bijeenkomst

Op 14 september 2023 organiseert VGN in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) de middagbijeenkomst: 'Medicatieoverdracht: goed voorbereid?!'. Zet deze datum alvast in je agenda. 

Deze pagina is een onderdeel van: