Nieuws

Kick-off Samen Rookvrij nu terug te kijken: bijeenkomst over rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg

27 oktober 2022

Op 13 oktober 2022 organiseerden ActiZ en VGN een mini-congres over rookvrije zorg als kick-off van het programma Samen Rookvrij. Hier werden onder andere praktijkvoorbeelden gedeeld van organisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg die bezig zijn rookvrij te worden. Meer dan honderd mensen uit de langdurige zorg namen live deel aan de bijeenkomst, die nu ook online is terug te kijken.

Niet roken bordje in een bos

De ouderen- en gehandicaptenzorg worden samen rookvrij

ActiZ en VGN hebben de ambitie uitgesproken om te gaan voor een rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg in 2030. Dit legden voorzitters Anneke Westerlaken en Boris van der Ham uit in een videoboodschap: 'Dat we gaan voor een rookvrije zorg staat vast. Maar de vraag 𝘩𝘰𝘦 we dit gaan doen staat nog open. Deze vraag moeten we met elkaar beantwoorden.' Omdat er in de ouderen- en gehandicaptenzorg veel vergelijkbare vragen en uitdagingen zijn, trekt de langdurige-zorgsector hierin samen op. Westerlaken: 'We kunnen veel van en met elkaar leren.'

Waarom rookvrij?

De kick-off startte met een presentatie van Esther Croes (Trimbos Instituut) over waarom het verstandig is voor de zorg om rookvrij te worden. Ze ontkrachtte mythes zoals 'roken is van belang voor opbouwen therapeutische relatie' en 'de stress van stoppen leidt alleen maar tot problemen'. Ook legde ze uit dat roken de grootste veroorzaker is van ziektelast (9,4%) en dat er geen 'veilige ondergrens' is voor blootstelling aan tabaksrook: ook weinig roken, af en toe roken of ‘alleen maar’ meeroken leidt tot ziekte. Deze kennis helpt organisaties om de beweging naar rookvrij uit te leggen en te verantwoorden. Haar presentatie is hieronder te downloaden.

Goede voorbeelden én briljante mislukkingen uit de praktijk

Tijdens de bijeenkomst waren de deelnemers erg enthousiast over het uitwisselen van praktijkvoorbeelden, wat Yvonne Schouten (van gehandicaptenzorgaanbieder ZoZijn) en Linda Myszka (van ouderenzorgaanbieder ZinZia) op een inspirerende manier deden. Zozijn en ZinZia hebben al stappen gezet in de beweging richting rookvrije zorg, en vertelden tijdens de kick-off wat er binnen hun proces goed werkte en wat juist niet.

Aanjagers rookvrije zorg helpen bij de uitwisseling

Tot slot hebben Tjerk Jonker en Suzanne Mol, de aanjagers van Samen Rookvrij, de ondersteuningsbehoefte geïnventariseerd onder de deelnemers. Wat is er nodig om rookvrij te worden? Hieruit blijkt dat veel mensen behoefte hebben aan het uitwisselen van voorbeelden, daarom gaan de aanjagers dit samen met ActiZ en VGN faciliteren in een Netwerkbijeenkomst ‘Samen naar een rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg' op 12 december

Deze pagina is een onderdeel van: