Nieuws

Klijnsma: Invulling quotum mensen met arbeidsbeperking onderhandelbaar

30 januari 2013

Op 30 januari vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over de hoofdlijnen van de Participatiewet. Staatssecretaris Klijnsma gaf in een interview met Trouw te kennen dat de invulling van de afspraak die bedrijven verplicht 5 procent van hun personeelsbestand te laten bestaan uit mensen met een arbeidsbeperking, onderhandelbaar is.

Als werkgevers met goede oplossingen komen, is dat mogelijk, aldus de staatssecretaris. "Laat ze maar iets bedenken waardoor het niet hoeft. Ik sta open voor alle lumineuze ideeën, maar linksom of rechtsom; er moeten wel werkplekken voor deze mensen komen."

Het interview met de staatssecretaris over de Participatiewet is te lezen op de website van Trouw.

Quotum

De regeringspartijen VVD en PvdA spraken af dat bedrijven verplicht worden  5 procent van hun personeelsbestand te laten bestaan uit mensen met een arbeidsbeperking. Ze namen aan dat dit zou neerkomen op 100.000 werknemers. Naar nu blijkt is er een rekenfout gemaakt en gaat het om 170.000 werknemers. Dat vindt de VVD te veel, aldus het NRC in een artikel van 29 januari.

Het ministerie van Sociale Zaken was in de eerste berekeningen tijdens de regeringsonderhandelingen vergeten de overheid als werkgever mee te tellen. Als ook overheidsdiensten onder het quotum vallen levert dat 40.000 plaatsen op voor de arbeidsgehandicapten. Wie precies onder die noemer vallen, is nog niet duidelijk.

Volgens de VVD moet de overheid beginnen zelf het goede voorbeeld te geven. “Als we tussen nu en zes jaar 100.000 mensen weten te plaatsen lijkt me dat een fantastische prestatie. Als het minder oplevert dan 5 procent dan moeten we dat maar accepteren.”

Coalitiepartner PvdA houdt vast aan de 5 procent in het regeerakkoord, zegt Kamerlid John Kerstens in NRC. Dat geldt ook voor staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA). Volgens haar woordvoerder was het de onderhandelaars tijdens de formatie duidelijk dat het om een “voorlopige rekenveronderstelling” ging.

Het hele artikel kun u lezen op de NRC-website.

VGN: drie randvoorwaarden voor arbeidsparticipatie

De VGN ziet drie belangrijke randvoorwaardan waaraan de overheid moet voldoen om arbeidsparticipatie voor mensen met een arbeidshandicap mogelijk te maken. Dit schrijven we in een brief aan de Tweede Kamer. De drie randvoorwaarden waar we voor pleiten, zijn: gegarandeerde voorzieningen uit de minimale gereedsschapskist, een compensatiebeginsel als basis voor maatwerk en een versterking van de burgerpositie.

 

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: