Koninklijk bezoek aan de Global Leadership Exchange

Van maandag 24 juni t/m vrijdag 28 juni vond de Global Leadership Exchange (GLE) plaats. Tijdens de start van de tweedaagse network meeting, op donderdag 27 juni, was Koningin Máxima aanwezig. Voorzitter Boris van der Ham ontving haar namens de VGN samen met voorzitters van andere organiserende partijen.

GLE Maxima & Boris
Fotograaf: Pim Geert

Delen van kennis essentieel: ook over de grenzen heen

De Global Leadership Exchange (GLE) is een tweejaarlijks evenement waarbij honderden mensen van over de hele wereld kennis uitwisselen op het gebied van geestelijke gezondheid, verslavingsproblematiek en gehandicaptenzorg. De VGN vindt het belangrijk te leren van kennis, ervaringen en innovaties uit de praktijk. Het heeft meerwaarde om internationale kennis te gebruiken, want onze Nederlandse uitdagingen zijn niet uniek. Omgekeerd kunnen wij anderen inspireren met onze ervaring. De GLE is dé plek voor internationale kennisuitwisseling. Dit tweejaarlijkse evenement vond dit jaar plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, met de VGN als medeorganisator in goede samenwerking met onder andere de Nederlandse GGZ. 

Het thema van deze editie was ‘Leading Change: Flourishing Communities and Wellbeing for All’. Tijdens diverse sessies gingen deelnemers met elkaar in gesprek over vraagstukken rondom inclusie, inclusief leiderschap, het VN-verdrag handicap, ontwikkelen van uitvoerbaar beleid en meer. 

Bezoek Koningin Máxima

Koningin Máxima is erevoorzitter van stichting MIND US, een van de initiatieven die zich laat inspireren tijdens de GLE. Mede om dit soort initiatieven en internationale uitwisseling te stimuleren bracht zij een bezoek tijdens het ochtendprogramma. Boris van der Ham heeft de Koningin ontvangen waarbij kort de rol van VGN bij dit evenement is besproken. 

‘‘GLE is een kans voor de sector om ons te laten inspireren door internationale voorbeelden. Daarnaast verkennen we hoe landen o.a. met andere culturen aan de slag zijn met een inclusieve samenleving en elementen uit Visie 2030. Het is mooi dat het koningshuis aandacht schenkt aan waardevolle initiatieven als GLE’. ’

Boris van der Ham

Toegankelijkheid en inclusie

Ze volgde twee plenaire sessies en sloot aan bij een ronde tafel gesprek waar jeugdinitiatieven van over de hele wereld zijn toegelicht, bij het laatstgenoemde onderdeel lag de focus specifiek op het mentale gezondheidsperspectief. De eerste sessie die Koningin Máxima volgde ging over vrouwelijk leiderschap en impact op gelijkheid en inclusie in geestelijke gezondheid, verslavingszorg en gehandicaptenzorg. Miriam E. Delphin-Rittmon vertelde over haar initiatief Crisis Now Model, wat noodopnames reduceerde door gemeenschapsgerichte crisishulp en waarvoor ze prestigieuze prijzen won. Vervolgens inspireerde Bianca Prins hoe zij als hoofd toegankelijkheid bij de ING Bank, de fysieke en digitale toegankelijkheid heeft verbeterd met praktische oplossingen zoals rolstoeltoegankelijke bankkantoren en inclusieve werkplekken, maar ze maakte ook de communicatie van de bank toegankelijker en ontwikkelde trainingsprogramma’s die medewerkers van ING leren hoe ze kunnen bijdragen aan toegankelijkheid en inclusie. 

Daarna volgde Koningin Máxima een paneldiscussie met vier jongeren uit verschillende landen die hun inzichten deelden over geestelijke gezondheid, leven met een beperking en middelengebruik, en bespraken zij wat ze belangrijk vinden voor een goed en gezond leven. Tijdens de paneldiscussie spraken Cameron Smith (Schotland), Romy Lee (Nieuw-Zeeland), Katlyn Kotila (Canada) en Mariam Ikassrien (Nederland). 

VGN en Global Leadership Exchange (GLE)

Sinds 2023 is de VGN lid van het internationale netwerk GLE. In samenwerking met andere partijen, zoals Ieder(in), heeft de VGN geholpen bij de vormgeving van het programma en heeft inspirerende sprekers vanuit Nederland aangedragen. 

Door deelname aan dit netwerk doen we inspiratie op en kijken we naar voorbeelden die we kunnen toepassen in onze sector. We zijn op zoek naar concrete elementen die kunnen bijdragen aan de beweging richting Visie 2030. Daarnaast bieden we leden de mogelijkheid zich te verdiepen en laten inspireren door internationale initiatieven. Inhoudelijke opbrengsten voor de sector delen we later.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Eva Huitink
Telefoonnummer
Eva Huitink

Deze pagina is een onderdeel van