Nieuws

Loonsteun coronamaatregelen: terugkeer NOW

Leestijd: 1 minuten
28 december 2021

Werkgevers die loonsteun willen aanvragen voor de maanden november en december van dit jaar kunnen sinds 13 december daarvoor een aanvraag indienen bij UWV. Op 26 november kondigde het kabinet, vanwege de aangescherpte coronamaatregelen, een terugkeer aan van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). UWV heeft daarna alles op alles gezet om het loket zo snel mogelijk te kunnen openen. Aanvragen voor dit tijdvak kunnen worden ingediend tot en met 31 januari 2022.

munten

Twee maanden

De zevende periode NOW (NOW-5) beslaat ditmaal geen drie, maar twee maanden. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen voor de maanden november en december 2021. Net als in de zesde periode NOW is de tegemoetkoming maximaal 85 procent en kan er een maximaal omzetverlies van 80 procent worden opgegeven.
Het voorschot is zoals altijd 80 procent van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt dit keer niet in termijnen betaald, maar in één keer. Omzetverlies wordt voor alle aanvragers berekend over november en december; er is geen keuze in omzetmaanden. Het omzetverlies betreft voor alle aanvragers de maanden november en december 2021.

Gestart voor 1 oktober 2021

Nieuw in de zevende periode NOW is dat ook bedrijven die na 1 februari 2020 gestart zijn in aanmerking komen voor loonsteun. Om het omzetverlies te kunnen berekenen is er tenminste één maand volledige referentieomzet nodig vóór de NOW-periode. Dat betekent dat alle bedrijven die gestart zijn vóór 1 oktober 2021 in aanmerking kunnen komen voor NOW.  De precieze voorwaarden voor starters en alle andere informatie over de zevende periode NOW is te vinden op de website van UWV.

Komen zorgaanbieders ook in aanmerking voor de NOW-regeling?

Het ministerie van VWS heeft met zorgverzekeraars en gemeenten afspraken gemaakt over de ondersteuning van zorgaanbieders tijdens de Coronacrisis. Zorgaanbieders moeten zich voor ondersteuning in eerste instantie wenden tot de inkopers (van zorgkantoor, zorgverzekeraars en gemeenten) en met hen nagaan of zij steun kunnen krijgen.
Als zorgaanbieders rekening houdend met deze ondersteuning voldoen aan de voorwaarden van de NOW-regeling, dan kunnen zij zich wenden tot het UWV om een aanvraag voor steun in te dienen.

portretfoto van Gerard Schoep
Wil je meer weten?
Neem contact op met Gerard Schoep

Deze pagina is een onderdeel van:

Thema: