Nieuws

Mantelzorg leidt tot hoger verzuim

31 maart 2015

Mantelzorgers zijn vaker en langer ziek. Vijftien procent van de intensieve mantelzorgers oordeelde na twee jaar negatiever over de eigen gezondheid, tegen 8 procent onder niet-mantelzorgers. Dit blijkt uit het onderzoek “concurrentie tussen mantelzorg en betaald werk” van het Sociaal Cultureel planbureau. Het langdurig ziekteverzuim van medewerkers steeg van 10 procent vóór het mantelzorgen naar 18 procent nadat de zorg was begonnen. Van de werkenden die na twee jaar nog mantelzorg leverden, was zelfs een kwart minstens twee weken achter elkaar in een jaar ziek geweest.
 

Het beeld wordt bevestigd door het onderzoek Gezond werken in de zorg van IZZ. Uit hun special “Zorg voor de Mantelzorg” blijkt dat vooral de fysieke belasting van mantelzorgers procentueel hoger ligt als gemiddeld. Het aantal mantelzorgers stijgt. Nu al is zo’n 30% van de zorgmedewerkers als mantelzorger actief. Zij over veel relevante kennis, waardoor zij mantelzorg taken snel en goed oppakken. De komende jaren zal dit leiden tot een hoger ziekteverzuim

 

Gehandicaptenzorginstellingen krijgen hier in toenemende mate mee te maken. Wat opvalt, is dat de mantelzorgers er niet voor kiezen om korter te gaan werken.  De hulp gaat vooral ten koste van de vrije tijd. Hierdoor groeit op termijn het risico op langdurig verzuim. Om dit te voorkomen is extra aandacht nodig voor de duurzame inzetbaarheid van deze medewerkers. Zorg dat mantelzorg bespreekbaar is en kijk samen naar mogelijkheden om het werk en de mantelzorgtaken goed te combineren.

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn