Nieuws

Mantelzorg naast werk nog vaak gesprekstaboe

Leestijd: 2 minuten
12 november 2019

Meer dan een kwart van de werknemers in de zorg combineert zijn baan met mantelzorg. In de praktijk wordt hier echter weinig over gesproken. Dat is een gemiste kans, want aandacht voor de combinatie werk en mantelzorg kan uitstroom en ziekteverzuim voorkomen.

groepsfoto met Minister Hugo de Jonge

Dit was één van de uitkomsten van het informele gesprek op maandagmiddag 11 november over de combinatie werk en mantelzorg tussen Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge en onder meer medewerkers en leidinggevenden van zorgorganisatie ’s Heeren Loo, locatie ’t Westerhonk in Monster. De VGN was hierbij aanwezig.

“Mantelzorg thuis moet een vanzelfsprekend gespreksonderwerp zijn op de werkvloer”, aldus minister Hugo de Jonge. “Ook is het van belang dat er aandacht voor komt in meer cao’s en dat grote organisaties zoals ‘s Heeren Loo een voortrekkersrol vervullen naar andere organisaties en branches.”

In de zorgsector is ruim 1 op de 4 werknemers mantelzorger, zo blijkt uit het die middag gepresenteerde onderzoek van stichting Werk&Mantelzorg. Deze werknemers hebben naast hun baan in de zorg ook privé te maken met de zorg voor een naaste.

Uit de gesprekken en het onderzoek bleek, dat de grootse uitdaging is het doorbreken van onbekendheid en het taboe rond de combinatie werk en mantelzorg. Hoe hou je beiden vol, hoe houd je balans tussen werk en privé?
Veel mantelzorgers ervaren drempels om met hun leidinggevende de combinatie van werk en mantelzorg te bespreken; belemmeringen die ook vaak bij de medewerker zelf spelen. Opvallend is dat meer dan in andere sectoren mantelzorgers in de zorg werk en privé gescheiden willen houden. Maar het niet bespreken kan echt een gemiste kans zijn: 95% van de leidinggevenden in de zorg geeft aan graag te willen meedenken over oplossingen. En uit het onderzoek blijkt tevens, dat van de mantelzorgers die het wel bespreken met hun leidinggevende 81% samen met de leidinggevende tot een goede oplossing komt.

Bianca Mokkenstorm, re-integratie-adviseur bij ‘s Heeren Loo: “Wij kijken bij (dreigend) ziekteverzuim nu ook of er sprake is van een mantelzorgsituatie, zodat we preventief, maar ook gerichter en effectiever ondersteuning kunnen bieden. Het bespreekbaar maken, het geven van aandacht, begrip en ondersteuning levert een betere balans op tussen werk en privé. Het houdt onze medewerkers met mantelzorgtaken beter inzetbaar.”

De VGN heeft met MantelzorgNL en Werk&Mantelzorg afgesproken verder in gesprek te gaan om mantelzorg bespreekbaar te maken binnen organisaties. De aanpak van ’s Heeren Loo met bijvoorbeeld mantelzorgbijeenkomsten, een mantelzorgcoach en verzuimpreventie kan daarbij als voorbeeld dienen.

portretfoto van Gerard Schoep
Wil je meer weten?
Neem contact op met Gerard Schoep

Deze pagina is een onderdeel van: