Nieuws

Minister Schippers bezoekt Buurtmarkt Breedeweg

12 juni 2013

Minister Edith Schippers van VWS bracht vrijdag 7 juni een werkbezoek aan Pluryn. De minister werd ontvangen in de Buurtmarkt in Breedeweg, bij Groesbeek. De Buurtmarkt is een maatschappelijke onderneming van Pluryn. Het is een supermarkt, met regionale producten, een eigen bakkerij en een lunchroom/koffiecorner. In de Buurtmarkt werken mensen met een handicap, complexe problematiek, leerlingen van REA College (een mbo-opleiding voor jongeren die niet in het regulier onderwijs meekunnen), mensen met een participatiebaan vanuit de gemeente Groesbeek en vrijwilligers uit het dorp.

Tijdens het werkbezoek maakte de minister kennis met cliënten en medewerkers van Pluryn en de Buurtmarkt. De minister nam tijdens een kantinegesprek uitgebreid de tijd om met iedereen van gedachten te wisselen.

Door stelselherzieningen krijgen gemeentes een grote rol en kunnen samenhangende zorg regisseren. Voor Pluryn ontstaan hierdoor met name kansen om cliënten te begeleiden naar - enige vorm van - betaald werk. De Buurtmarkt in Breedeweg biedt deze mensen een leuke en leerzame plek om te werken. Voor hen is het belangrijk om dagelijks naar het werk te gaan omdat ze daar ook echt nodig zijn, een sociaal gewaardeerde rol dat is waar het om draait.

Dubbele duurzaamheid
Dat is echter niet het enige voordeel dat de Buurtmarkt biedt. Lange tijd was er in Breedeweg geen supermarkt meer. Hierdoor waren de inwoners van het dorp aangewezen op supermarkten in het verderop gelegen Groesbeek. Met name oudere mensen en mensen die minder mobiel zijn, waren hier de dupe van. Nu kunnen ze weer zelf boodschappen doen en als deze te zwaar zijn, dan worden ze door een medewerker van de Buurtmarkt thuis op de keukentafel geplaatst. “Deze vorm van sociaal ondernemerschap noemen we dubbele duurzaamheid”, vertelt Rob de Jong, voorzitter van de Raad van Bestuur van Pluryn. “De begeleidingsgelden die wij ontvangen om mensen te ondersteunen in hun werk worden op deze manier ingezet om maatschappelijke waarde toe te voegen aan de samenleving.”

De Buurtmarkt in Breedeweg biedt werk aan mensen voor wie het tot een jaar geleden onmogelijk leek dat ze ooit zouden gaan werken, omdat de problemen rondom hun gedrag veelvuldige isolatie en zelfs fixatie vroegen. Sommigen hebben al in vele instellingen door het hele land gezeten voordat ze zorg van Pluryn ontvangen. “Steeds vaker komen er mensen bij ons binnen die nergens anders in Nederland terecht kunnen. Pluryn heeft daarin een landelijke functie”, constateert Rob de Jong.

Mini job en Eigen BAAS
Het streven blijft altijd om mensen op te leiden en te plaatsen in betaald werk, volledige zelfstandige deelname in de samenleving. Dat is uiteindelijk niet voor iedereen weggelegd. Pluryn zoekt samen met de gemeente en zorgverzekeraars naar nieuwe vormen van arbeidsrelaties. Zo start M. binnenkort in een ‘mini job’. Ze legt aan de minister uit wat dat betekent: “Ik ga werken bij De Winckelsteegh en daarvoor krijg ik een salaris”. Pluryn heeft afspraken gemaakt met gemeente, zorgverzekeraar en UWV dat M. met behoud van uitkering en zorgindicatie een arbeidsovereenkomst aan kan gaan met een klein eigen salaris. Zo heeft M. toch haar eigen werk en de ondersteuning die ze nodig heeft. Henk werkt als koerier voor verschillende opdrachtgevers. Met zijn elektrische rolstoel zorgt hij ervoor dat pakketjes op tijd worden afgeleverd. Dit doet hij als zelfstandige, Henk is Eigen BAAS. Een vorm van werk waarbij hij als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) een deel van zijn inkomen zelf verdient met zijn bedrijf. De noodzakelijke ondersteuning krijgt hij van Pluryn, maar verder onderneemt Henk zelf.

Nieuwe kansen
Door de stelselwijzigingen krijgen de gemeenten een centrale rol. Hierdoor kan een hoge mate van ontschotting worden georganiseerd. Pluryn juicht deze ontwikkeling van harte toe, omdat het zoveel kansen biedt, zoals het verder doorontwikkelen van ‘Dubbele duurzaamheid’. Daarbij moet er wel aandacht zijn voor het in stand houden van landelijke functies zodat voor die mensen die nergens anders een plek vinden altijd specialistische opvang blijft.

 

Deze pagina is een onderdeel van: