Nieuws

Nieuwe film over ‘seks hebben’ van KLOS-TV

28 mei 2015

‘Het is nog altijd moeilijk om open en direct te praten over seks, zeker als het gaat om mensen met een verstandelijke beperking.’ Dat zei de voorzitter van de VGN, prof.dr. Heleen Dupuis, gisteren bij de presentatie van de nieuwe voorlichtingsfilm Lief, Lijf & Leven, bij Abrona in Huis ter Heide.

De VGN-voorzitter vermoedt dat deze film niet alleen belangrijk is voor mensen met een beperking, maar ook voor hun begeleiders. ‘Het zou best kunnen dat zij het soms nog lastiger vinden om over dit onderwerp te praten, dan hun cliënten.’

De seksuoloog Ad de Jong benadrukte in aanvulling hierop, dat het belangrijk is dat er in de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking structureel aandacht wordt besteed aan seksualiteit. ‘Want vaak is er een discrepantie tussen hun lichamelijke en hun sociaal- emotionele ontwikkeling. En voor goede, niet-abstracte informatie zijn zij afhankelijk van anderen.’

KLOS-TV

Lief, Lijf & Leven is gemaakt door KLOS-TV, een vrijwilligersorganisatie die is gevestigd op het terrein van Reinaerde in Den Dolder. De film bestaat uit verschillende afleveringen die op vijf dvd’s zijn samengebracht. De kijker ziet gesprekken met deskundigen, panelgesprekken met acteurs en gespeelde scènes, waaronder expliciete beelden van verschillende manieren waarop mensen ‘seks hebben’. De makers hebben ernaar gestreefd die beelden niet op porno te laten lijken.

Praatplaten

De onderwerpen zijn: vriendschap en relaties; je eigen lijf; seks hoe en wat; en waar het mis kan gaan. Bij het laatste onderwerp komen onderwerpen als veilig chatten op internet en het herkennen van loverboys aan de orde. De film wordt begeleid met aanvullend materiaal, zoals veertig ‘praatplaten’ die begeleiders een handvat bieden om in gesprek te komen met hun cliënten.

De film is gemaakt met behulp van fondsen en organisaties uit de sector zelf, waaronder de VGN. De film is te bestellen bij KLOS-TV.

portretfoto van Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning