Nieuws

Nieuwe kennistools voor betere dementiezorg

22 september 2021

Tijdens de proeftuinen van '(H)erken jij dementie' bij mensen met een verstandelijke beperking werkten de deelnemende organisaties aan praktische tools om de dementiezorg voor hun cliënten te verbeteren. Deze zijn nu via het Kennisplein Gehandicaptensector beschikbaar voor iedereen die hiermee aan de slag wil.

Logo (H)erken je dementie

Doelen proeftuinen 

Onder begeleiding van een coach van Vilans werkten de deelnemers van de Hartekamp Groep, Ipse de Bruggen, Koraal, Middin, Philadelphia, Prinsenstichting, Prisma, ASVZ en Triade aan drie doelen:

  • Kennis verbeteren van medewerkers.
  • Bepalen wat nodig is in de woonomgeving, ondersteunende technologie en een veilige omgeving waarin een cliënt kan leren.
  • Samenwerken met naasten en de omgeving van de cliënt.

De tools 

Om de signalering van dementie te verbeteren is het document 'Herken op tijd dementie' ontwikkeld. Ook is een vertaling gemaakt van de DisDAT, een lijst die begeleiders en naasten helpt hun vermoedens en gedachten in kaart te brengen. Tenslotte is er nu een poster gemaakt van de signaleringsladder, waarmee medewerkers bewust worden gemaakt van het herkennen van de signalen van dementie bij cliënten. 
Om de leefomgeving en het leven van ouderen met een verstandelijke beperking meer passend en stimulerend te maken is een speciale wegwijzer samengesteld. 
De (H)erken jij dementie-kalender bundelt tips voor een betere samenwerking met naasten bij het herkennen van dementie.

Meer weten?

Klik hier voor de themapagina's van (H)erken je dementie op het Kennisplein Gehandicaptensector.
En/of neem van 4 t/m 13 oktober deel aan de webinars 'Oud worden doe je samen'. Voor het programma zie de flyer. Inschrijven kan tot 30 september via deze link. 

 

Marion Kersten
Wil je meer weten?
Neem contact op met Marion Kersten

Deze pagina is een onderdeel van: