Nieuws

Oproep: neem deel aan de heropende COVID-19 registratie

13 december 2021

Vanwege de kritieke landelijke situatie rondom COVID-19 is de landelijke COVID-19 registratie van de academische werkplaats Sterker op eigen benen weer opgestart. Wekelijks worden nu het aantal besmettingen met COVID-19 binnen de instellingen opgevraagd, met een korte vragenlijst in Limesurvey. Zorgorganisaties die (opnieuw) hieraan bij willen dragen kunnen zich hiervoor aanmelden. Zorgorganisaties die al deelnamen aan de registratie wordt gevraagd om actief te (blijven) registreren.

Coronavirus op blauwe achtergrond

Waarom?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Academische werkplaats Sterker op eigen benen gevraagd om opnieuw meer inzicht te verschaffen in de situatie in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Momenteel lijkt dit de enige weg om snel een betrouwbaar beeld te krijgen van de besmettingen binnen de gehandicaptenzorg. Dit beeld is nodig zodat maatregelen en beleid hierop aangepast kunnen worden. Tijdens de eerdere golven van de coronapandemie bleek inzicht in de cijfers van grote waarde. Via factsheets (zoals hieronder) worden de inzichten breed beschikbaar gesteld.

Wat omvat deelname?

Deelnemers vullen wekelijks een korte, online vragenlijst in over COVID-19 besmettingen in hun organisatie in Limesurvey. In het document 'overzicht vragen...' onderaan deze pagina ziet u welke vragen de vragenlijst omvat. 

In principe worden gegevens uitgevraagd op organisatieniveau, maar voor grote organisaties die over meerdere regio’s (met verschillende medische diensten) werken is dat vaak lastig. Het doorgeven van aantallen op locatie/regio niveau is dan ook mogelijk. Neem hiervoor contact op met sterkeropeigenbenen@radboudumc.nl.

Hoeveel tijd kost deelname?

Als organisatie geeft u gegevens over positieve besmettingen ook door aan de GGD. De vragenlijst omvat slechts enkele vragen en is met die gegevens bij de hand in een minuut in te vullen. 
In de praktische uitvoering is het het meest eenvoudig dat persoon die positieve testuitslagen doorgeeft aan de GGD, dat ook in Limesurvey doet. 

Meedoen?

Medewerkers van organisatie in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen aan de registratie bijdragen door een mail te sturen aan: sterkeropeigenbenen@radboudumc.nl.


Voorgaand onderzoek

Lees hier een interview met onderzoeker Esther Bakker over de vorige fase van dit onderzoek.
 

Deze pagina is een onderdeel van:

Thema: