Nieuws

Samenwerking Visio en Interzorg om visuele beperking ouderen op te sporen

16 juni 2014

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, en Interzorg een sluiten samenwerkingsovereenkomst om vroegtijdig visuele beperkingen bij ouderen op te sporen.

Het hoogste percentage van vermijdbare slechtziendheid en blindheid in Nederland wordt vooral gevonden bij ouderen in verpleeghuizen en zorgcentra. Uit onderzoek, onder andere door Vision2020, blijkt dat bij 42% van de bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen verbetering van het zicht mogelijk is. De kosten van voorkoming of behandeling van vermijdbare slechtziendheid en blindheid zijn over het algemeen lager dan de kosten aan zorg voor patiƫnten. Tijdige signalering is dus zinvol.

Interzorg, een organisatie die vanuit negen locaties in Noord- en Midden-Drenthe wonen, zorg en dienstverlening aan ouderen aanbiedt, en Visio hebben daarom besloten om te gaan samenwerken. Beide organisaties slaan de handen ineen om vroegtijdig visuele beperkingen bij ouderen op te sporen. In de overeenkomst zijn afspraken opgenomen over screening van de gezichtsscherpte voor alle bewoners bij wie er vragen zijn over eventueel aanwezige visuele problematiek. Een gespecialiseerd team van Visio gaat de ouderen screenen op de eigen woonlocatie en adviseert en traint cliƫnten en de medewerkers in het omgaan met de visuele beperking.

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: