Nieuws

'Stem jij ook?' brengt politiek en mensen met beperking dichter bij elkaar

09 januari 2017

Hoe werkt dat eigenlijk, stemmen? En hoe maak je een keuze voor een politieke partij die bij jou past? Om mensen met een licht verstandelijke beperking goed voor te lichten in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, organiseren ProDemos en MEE NL het project ‘Stem jij ook?’. De aanmelding voor de landelijke Kiezersdag op 11 februari a.s. is inmiddels gestart. Tijdens deze dag worden de deelnemers op praktische en informatieve wijze voorbereid op de Tweede Kamerverkiezingen.

Stem jij ook?

De Landelijke Kiezersdag is onderdeel van het grotere ‘Stem jij ook?’-project van MEE NL en ProDemos. ‘Stem jij ook?’ werd voor het eerst georganiseerd in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Vanwege het succes en de positieve reacties van zowel deelnemers als politici, hebben MEE NL en ProDemos het project nadien ook georganiseerd voor de gemeenteraadsverkiezingen, de Europese verkiezingen en de Provinciale Statenverkiezingen.

Het project ‘Stem jij ook? bestaat uit:
1. Een Landelijke Kiezersdagop 11 februari 2017 in Den Haag
2. Workshops op locatie
3. De website stemjijook.nu
4. De Stem jij ook?-verkiezingskrant


Kiezers en zetels


Dit project richt zich op volwassenen met een IQ tussen 50 en 85. In Nederland wonen bijna 75.000 mensen met LVB (IQ 50 – 70) en daarnaast nog eens 2,2 miljoen zwakbegaafden (IQ 70- 85). Samen is dit 18% van het aantal kiesgerechtigden in Nederland.

Daarnaast worden politici bewust gemaakt van de omvang van de kiezersgroep, de noodzaak en het belang hen begrijpelijk aan te spreken en in te gaan op hun specifieke behoeften en vragen. De politicus die volgens de doelgroep het duidelijkst spreekt ontvangt daarvoor een bokaal.


Informatie

Alle informatie over het project ‘Stem jij ook?’ en achtergrondinformatie over de verkiezingen, stemmen en de Landelijke Kiezersdag is terug te vinden op www.stemjijook.nu

Stem jij ook? wordt o.a. ondersteund door het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, VGN, NSGK, VSBfonds, SPZ, Ieder(In), LFB en KansPlus.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: