Nieuws

SwitchZ een uniek opleidingstraject voor zij-instromers in de zorg

17 april 2018

Het aantal ouderen neemt de komende jaren enorm toe en de zorgmarkt blijft veranderen.  Stichting Prisma slaat daarom samen met organisaties in de ouderenzorg De Wever, De Riethorst Stromenland en Thebe de handen ineen en starten het opleidingstraject SwitchZ. Dit is een opleidingstraject met baan- en inkomensgarantie voor zij-instromers in de zorg. De eerste zij-instromers starten dinsdag 17 april met een voor hen op maat gemaakt opleidingspakket.

Het doel is het creëren van gezamenlijk mobiliteit op de arbeidsmarkt voor mensen die graag vanuit een ander werkveld de overstap willen maken naar de zorg. Binnen 1,5 tot 2,5 jaar werken ze in de zorg met een afgeronde MBO of HBO diploma in hun zak. Zoals bijvoorbeeld Marion van der Meer, die ‘switcht’ van het bankwezen naar de zorg: “Ik ga werken bij verschillende organisaties voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb het gevoel weer iets zinvols te doen.” Voor het komende jaar zijn er voor SwitchZ 52 opleidingsplaatsen beschikbaar.

Wat maakt het zij- instromers traject SwitchZ zo bijzonder?

SwitchZ is dankzij de partners G&D en Avans Hogeschool een erkende opleiding en leidt zij-instromers in 1,5 tot 2,5 jaar op tot verzorgende 3 IG-MZ of verpleegkundigen MBO of HBO. Uniek is ook dat het een combinatie is van ouderen- en gehandicaptenzorg. Studenten maken zo kennis met verschillende zorgvragen en kunnen daarin tot eigen keuzes komen.

Het traject bestaat uit een combinatie van leren en werken, waarin de deelnemer na het behalen van hun diploma een baan bij een van de aangesloten zorgorganisaties krijgt aangeboden. Het is een leertraject op maat waarin deelnemers op elk moment kunnen instromen. Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel, ook krijgen de studenten hun eigen leerwerkplaats binnen een van de vier organisaties. Tijdens het traject werken de studenten bij 3 van de 4 organisaties, zo krijgt een student veel te zien en te leren uit de praktijk. Moderne leertechnieken worden gebruikt zoals e-coaching en blended learning.

Kijk voor meer informatie over SchwitchZ op www.switchz.nl.

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van: