Nieuws

Terugkijken: VGN-Webinar ‘Dilemma's en vragen rondom bezoek in coronatijd'

Leestijd: 3 minuten
08 juli 2020

Op vrijdag 3 juli organiseerde de VGN een eerste online en interactief webinar over bezoek en logeren in coronatijd. Onder leiding van Gijs Wanders gingen Henri Koelewijn (gedragskundige/orthopedagoog), Alistair Niemeijer (zorgethicus),  Sylvia Huisman en Gerjanne Vlasveld (beide arts verstandelijk gehandicapten) met elkaar in gesprek. Het webinar was met name bedoeld voor ouders/verwanten en professionals in de gehandicaptenzorg. Dat het thema enorm leeft, bleek wel uit de grote opkomst en de betrokkenheid van de deelnemers. Meer dan 250 deelnemers meldden zich aan en veel vragen van de kijkers kwamen aan de orde. Je kunt het webinar hierboven terugkijken.

Het webinar volgde een aantal dagen na de 4e actualisatie van de 'Handreiking bezoek en logeren gehandicaptenzorg'. Deelnemers konden vooraf en tijdens het webinar vragen en dilemma’s indienen over dit thema en daar is veelvuldig gebruik van gemaakt. Een grote diversiteit van deelnemers zorgde ook voor een grote diversiteit aan vragen. De focus lag op drie thema’s:

  1. Wat is wat medisch gezien verantwoord is als het gaat om corona en bezoek?
  2. Wat is de invloed van corona op het gedrag van cliënten en met name welke rol heeft angst daarin, zowel op de korte als de langere termijn?
  3. Wat zijn de risico’s bij bezoek en hoe ga je hiermee om en op welke wijze kun je (proactief) het gesprek voeren met elkaar?

Een kleine greep uit de quotes naar aanleiding van vragen en dilemma’s die aan bod kwamen:

  • “We moeten van risico gestuurd beleid naar de dialoog.” (Sylvia Huisman)
  • Van de vraag: “mag ik met mijn kind naar het zwembad?” naar de vraag: “Hoe kan ik veilig met mijn kind naar het zwembad?” (Henri Koelewijn)
  • “Veel informatie op websites van zorgaanbieders is nog helemaal niet duidelijk voor mensen met een beperking. Ik roep op om de informatie duidelijker en begrijpelijker te maken.” (Alistair Niemeijer)
  • “Het is belangrijk om erkenning te hebben voor de angst van ouders. Van daaruit ga je met elkaar in gesprek. Gesprekken over veiligheid en vertrouwen voer je in de driehoek.” 
  • “Een leven zonder risico is ook geen waardig leven.” (Alistair Niemeijer)

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het webinar hierboven terugkijken. Attendeer anderen gerust op de mogelijkheid om het terug te kijken. Ook is het mogelijk om de filmpjes met de deskundigen die voorafgaand aan het webinar zijn gemaakt nogmaals te kijken.

We doen ons best de vragen die niet aan bod zijn gekomen tijdens het online webinar alsnog te beantwoorden.

Joosje en haar zusjes