Trouw: ook met een verstandelijke beperking kun je prima doorleren

Ook met een verstandelijke beperking kun je prima doorleren, schrijft Trouw op 18 juni. De krant besteedt uitgebreid aandacht aan de brancheopleidingen in de gehandicaptenzorg, waarmee mensen met een verstandelijke beperking een erkend mbo-diploma kunnen halen.

foto van krantenartikel twee foto's zijn zichtbaar
Trouw (pagina 3), 18 juni 2024

Ervaringsdeskundigen aan het woord

In het artikel komen groenwerker Geert Hazebroek (47) en facilitair medewerker Krishna Raghoenath (22) aan het woord. Zij werken vanuit Pameijer en Zuidwester en vertellen hoe belangrijk hun opleiding was voor hun zelfvertrouwen.

“Ik kan inmiddels ook goed overweg met de kantensteker en de heggenschaar”, zegt Hazebroek. “En ik weet hoe ik mijn persoonlijke beschermingsmiddelen moet gebruiken, zoals oorkappen, een veiligheidsbril en werkhandschoenen.”

Het was niet vanzelfsprekend dat Hazebroek een mbo-diploma zou halen, vanwege het schrijfwerk. De brancheopleiding was een uitkomst voor hem, voor Raghounath en voor 290 andere studenten die dit voorjaar via deze weg hun mbo-diploma bemachtigden.

Brancheopleidingen bieden uitkomst

Sinds 2022 krijgen mensen met een (verstandelijke) beperking de kans om een opleiding te volgen als assistent in de groenvoorziening, als facilitair medewerker of in de logistiek. De opleiders bieden veel begeleiding en maatwerk, en met succes. 

Trouw: Het succes van de brancheopleidingen is ook in Den Haag niet onopgemerkt gebleven. De eerste brancheopleidingen werden tot nu toe gefinancierd uit een tijdelijk potje van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Onlangs nam een ruime meerderheid van de Tweede Kamer een motie aan om te verkennen hoe die tijdelijke financiering permanent kan worden gemaakt. 

Inzet VGN voor talentontwikkeling en brancheopleidingen

De VGN vindt het belangrijk dat iedereen in Nederland kan blijven leren en zich ontwikkelen. Voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking, is opleiding de beste toegangspoort tot werk. Hier vragen we al jaren aandacht voor. De VGN vierde eerder al een succes in de lobby voor de brancheopleidingen en is blij met de verdere aandacht die de brancheopleidingen nu krijgen in de media.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Aart Bertijn
Telefoonnummer
Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van