Nieuws

VGN doet dringend beroep op minister De Jonge: ‘Stop met aanpassen vaccinatiestrategie’

08 januari 2021

In een brandbrief aan minister De Jonge (VWS) spreekt de VGN vandaag haar zorg uit over de meeste recente vaccinatiestrategie. “We waren blij met het gekozen tijdpad voor vaccinatie in de gehandicaptenzorg, maar in de afgelopen dagen zagen we een ongewenste aanpassing van dat beleid,” schrijft bestuursvoorzitter Boris van der Ham. “Daarom trekken we nu bij u aan de bel, met een dringend beroep om koersvast te blijven.”

vaccinatie

In de brief (zie bijlage) wordt de kwetsbaarheid van cliënten en de professionals die hen zorg leveren nog eens benadrukt. En in het verlengde daarvan het belang dat de oorspronkelijke vaccinatiestrategie gehandhaafd blijft. Er zijn volgens Van der Ham redenen genoeg om daar aan vast te houden. 

“Het ziekteverzuim is bij veel van onze leden heel hoog, hoger bijvoorbeeld dan in de ziekenhuizen. Hierdoor staat de continuïteit van zorg en ondersteuning aan mensen met beperking zwaar onder druk. Bovendien kan de zorg op woonlocaties niet afgeschaald worden. Specifieke omstandigheden in de zorg die wij leveren maakt veel situaties risicovol.”

De VGN vindt kortom dat kwetsbare cliënten en alle medewerkers die met hen werken nu te lang en onnodig onbeschermd blijven. “Daarom pleiten wij ervoor vast te houden aan het originele tijdpad en concreet af te spreken dat de medewerkers in de gehandicaptenzorg zo snel mogelijk een afspraak kunnen gaan maken voor vaccinatie. Onze peiling wijst uit dat we klaar staan, met een hoge vaccinatiebereidheid.”

Het actuele nieuws over vaccinatie in de GHZ: 

https://www.vgn.nl/nieuws/stand-van-zaken-vaccinatie-tegen-het-coronavi…

 

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven

Deze pagina is een onderdeel van:

Thema: