De VGN start in maart met een vierde oplossingenlab, Lab 2030. Dit keer gaan zorgorganisaties aan de slag met het thema dagbesteding: weg met traditionele dagbesteding en op naar vernieuwende activiteiten voor mensen met een intensieve zorgvraag. Het Lab begint met een online inspiratie kick-off op 30 maart van 10.00 tot 12.00 uur waarin goede voorbeelden centraal staan.
De VGN start in maart met een vierde oplossingenlab, Lab 2030. Dit keer gaan zorgorganisaties aan de slag met het thema dagbesteding: weg met traditionele dagbesteding en op naar vernieuwende activiteiten voor mensen met een intensieve zorg- en/of begeleidingsvraag . Bedoeld om mensen met een intensieve zorgvraag een plek in de samenleving te bieden. Dit lab past ook heel goed bij kanslijn 1 van het landelijk akkoord transitie toekomstbestendige gehandicaptenzorg. Wil je meedoen? Meld je aan.
Niet meer weg te denken zijn uit de buurt. Écht van betekenis zijn voor jouw buurt en jouw buurt voor jouw organisatie. Hoe doe je dit op een structurele manier? En hoe neem je andere collega’s mee in een meer buurtgerichte manier van werken? Urgente vragen. Zonder eenvoudige oplossingen.
Het experimenteertraject van het Lab 2030 Kansen creëren in de buurt is gestart. In dit traject werken tien teams van verschillende zorgorganisaties aan hun idee om meer verbinding te maken tussen de buurt en mensen met een beperking. Om zo elkaars talenten te benutten en te werken aan een betekenisvol leven voor iedereen.
Kan de VGN haar ambities uit de visie 2030 realiseren zonder de stem van jongeren? Eigenlijk niet! Daarom werkt de VGN sinds kort samen met Jongerenambassadeurs. We zoeken nu jongeren voor het eerste gezamenlijke project: Lab 2030! Help je mee?
Een ‘betekenisvol leven’ en op eigen wijze ‘meedoen’ in de samenleving, ongeacht beperking, staan centraal in de Visie 2030. Meedoen aan de samenleving betekent meedoen in de buurt waar mensen wonen. Meedoen gaat over het stimuleren van ontmoeting en sociale contacten en het tegengaan van eenzaamheid en uitsluiting. Maar hoe organiseer je (structurele) verbinding met de buurt, op een manier die past bij de mensen die worden ondersteund door jou en/of je collega’s? Hoe kun je van betekenis zijn voor de buurt en hoe kan de buurt van betekenis zijn voor jouw locatie? En welke voordelen kan verbinding met de buurt nog meer opleveren (zoals de inzet van informele zorg)? En hoe neem je collega’s mee in een meer buurtgerichte manier van werken?
Is eenzaamheid bij mensen met een zorgvraag een item binnen jouw organisatie? Houden thema’s als verbinding creëren in de buurt en het (verder) ontwikkelen van sociale netwerken en gemeenschappen jouw organisatie ook bezig? Ben je benieuwd hoe jouw organisatie (meer) mogelijkheden kan zien in urgente uitdagingen zoals de vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt?
VGN-medewerker Sjors de Ruiter maakte zijn eerste werkbezoek in de gehandicaptenzorg op een bijzondere locatie binnen het koninkrijk: bij de SGR, de enige zorgaanbieder op Curaçao. De vrienden met wie hij op vakantie was nam hij ook mee. ‘Ik zag hun terughoudendheid en verlegenheid.’
Visie 2030
Toelichting VGN beschikbaar
Bij dit CAO-artikel is een toelichting van de VGN beschikbaar. Als u werkzaam bent op het gebied van HRM of directie bij een organisatie die lid is van de VGN, kunt u rechten aanvragen om deze toelichtingen bij de CAO-artikelen te raadplegen.