1. De zin en onzin van zorgzame gemeenschappen

    De zorg in Nederland staat voor een grote uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat zorg toekomstbestendig is en sluiten we beter aan bij lokale informele netwerken? Tijdens een inspiratiesessie op het VGN-congres ‘De kracht van netwerken’ op 24 maart 2025 in Hilversum doken we met experts de diepte in.

    Gespreksleider Julianne Meijers, bestuurder bij Bartiméus en Jan Smelik, coördinator van 'Nederland Zorgt Voor Elkaar'
  2. Start Lab 2030 #7 Online: Weg met traditionele dagbesteding

    De VGN lanceert het eerste online variant van haar oplossingenlab, Lab 2030 Online. Door de blijvende vraag en behoefte aan begeleiding rondom het thema betekenisvolle daginvulling hebben we een online variant ontworpen van het (niet online) Lab 2030. Minder intensief, maar met dezelfde werkvormen, kans om te experimenteren én net zo inspirerend!

    Lab 2030 lichtletters
  3. Online masterclass ‘experimenteren kun je leren’

    Op donderdag 17 oktober organiseerde de VGN de online masterclass ‘experimenteren kun je leren’. Deze masterclass is nu terug te kijken.

  4. Start nieuw Lab 2030 over weg met traditionele dagbesteding (UITVERKOCHT)

    De VGN start met een vijfde oplossingenlab, Lab 2030. Vanwege het succes van het vorige Lab 2030 en omdat we de beweging verder willen voortzetten, gaan de deelnemende zorgorganisaties wederom aan de slag met het thema: weg met traditionele dagbesteding. In het lab werken de teams aan vernieuwende activiteiten en/of werk voor mensen met een intensieve zorg- en/of begeleidingsvraag. Hiermee krijgt deze groep de kans werk of betekenisvolle activiteiten te verrichten in de maatschappij. Dit lab past ook goed bij kanslijn 1 van het landelijk akkoord transitie toekomstbestendige gehandicaptenzorg. Wil je meedoen? Meld je aan. (NB. HET LAB IS UITVERKOCHT/ ZIT INMIDDELS VOL)

  5. Blijvende buurtinitiatieven na Lab 2030 Kansen creëren in de buurt

    Tien teams van VGN-leden deden vorig jaar mee met het project Lab 2030 Kansen creëren in de buurt. Samen werkten zij aan community building en realiseerden mooie projecten waarbij bewoners van zorgorganisaties in contact kwamen met hun buurtbewoners. Wat is er een jaar na dato gebeurd met die initiatieven? Twee zorgorganisaties delen hun vervolgtraject.

    Lab 2030
  6. Lab 2030 #4 'Weg met traditionele dagbesteding' gestart met inspiratie kick-off

    Het Lab 2030 #4 'Weg met traditionele dagbesteding' is op 30 maart afgetrapt met een inspiratie kick-off. Tijdens deze online bijeenkomst deelden vijf zorgorganisaties hun ervaringen over hoe zij dagactiviteiten voor mensen met een intensieve zorgvraag anders vormgeven, in verbinding met de samenleving. Hun adviezen? Gewoon doen en denk groot, doe klein.

  7. Start nieuw Lab 2030: Weg met traditionele dagbesteding

    De VGN start in maart met een vierde oplossingenlab, Lab 2030. Dit keer gaan zorgorganisaties aan de slag met het thema dagbesteding: weg met traditionele dagbesteding en op naar vernieuwende activiteiten voor mensen met een intensieve zorg- en/of begeleidingsvraag . Bedoeld om mensen met een intensieve zorgvraag een plek in de samenleving te bieden. Dit lab past ook heel goed bij kanslijn 1 van het landelijk akkoord transitie toekomstbestendige gehandicaptenzorg. Wil je meedoen? Meld je aan.

    Dagbesteding
  8. Experimenteertraject Lab 2030 Kansen creëren in de buurt

    Het experimenteertraject van het Lab 2030 Kansen creëren in de buurt is gestart. In dit traject werken tien teams van verschillende zorgorganisaties aan hun idee om meer verbinding te maken tussen de buurt en mensen met een beperking. Om zo elkaars talenten te benutten en te werken aan een betekenisvol leven voor iedereen.

    Experimenteertraject Lab 2030 labdag 1