Achtergrond

De nieuwe Markant in het teken van technologie, maatwerk en samenwerking met lokale ondernemers

Leestijd: 4 minuten
11 mei 2021

Nieuwe inzichten ontstaan soms bij toeval. Corona zorgde noodgedwongen voor aanpassingen in de dagbesteding. Ineens werd alles anders. Op 1,5 meter, in kleinere vaste groepen of in de eigen woning. Gelukkig werden snel alternatieve vormen en nieuwe mogelijkheden van dagbesteding toegepast.

Frank Bluiminck

Meer maatwerk, meer inzet van technologie en meer in de samenleving 

Een beetje tot ieders verrassing ontstond er daardoor ook energie om de dagbesteding verder te ontwikkelen. Om die energie vast te houden en te benutten, liet de VGN een onderzoek doen. Daar komen stevige aanbevelingen uit. Bijvoorbeeld dat dagbesteding veel persoonsgerichter kan, met meer maatwerk, meer inzet van technologie en meer in de samenleving door samenwerking met lokale ondernemers. Een mooi voorbeeld van vernieuwing is het 3D Lab van Philadelphia, waar deelnemers met lokale ondernemers 3D-objecten ontwerpen, printen en laseren. ‘Wij kijken naar iemands superkrachten en vergroten die vervolgens uit. En we werken altijd op basis van gelijkwaardigheid’, vertelt werkbegeleider Esther Groen in deze Markant. Het is Visie 2030 in de praktijk.

De kracht van passie 

Op meer plekken is dagbesteding persoons- en ontwikkelingsgericht: niet zomaar een daginvulling, maar talentontwikkeling en het vergroten van superkrachten. Wat me daarbij opvalt is dat niet de beperking centraal staat, maar vaker een gedeelde passie of interesse om iets moois te maken of iets goed te doen. Of dat nou met keramiek is of met 3D-techniek, in de groenvoorziening of – straks weer – in de horeca, dat maakt niet uit. Een beperking trouwens ook niet, want je bent niet je beperking en vaak vinden we een manier om daarmee om te gaan. Als passie leidend is ontwikkelen mensen zich beter, ook daar waar je het niet verwacht. Dit is een fundamenteel andere manier van kijken en organiseren, waarbij we natuurlijk oog moeten houden voor de grote diversiteit aan mensen met beperkingen en wat zij willen en kunnen. Maar voor iedereen geldt eigenlijk dat ontwikkeling belangrijk is, hoe klein de stapjes ook zijn. Gelukkig zien we een intrinsieke motivatie in de sector om dit op te pakken. We zien het op verschillende plekken gebeuren, hoe mooi zou het zijn als dat overal navolging krijgt?

Het 3D Lab is ondertussen een succes. Het is zoals Esther het zegt: ‘de werkwijze is misschien minder traditioneel. Maar het werkt als een malle’.
 

Deze pagina is een onderdeel van: