Nieuws van leden

Actueel
 1. De Europese Investeringsbank (EIB) leent 100 miljoen euro aan zorgorganisatie Ipse de Bruggen voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met financiering uit eigen middelen investeert Ipse de Bruggen in de periode 2020 – 2029 ruim 250 miljoen in haar vastgoed. Deze investeringen gaan naar nieuwbouw, renovatie en verduurzaming.

  Andrea van Steensel
 2. Op woensdag 24 november kwamen de vaccins bij Dichterbij binnen. Direct die avond ontvingen de eerste zorgmedewerkers hun booster-vaccinatie. De eerste bewoners van Dichterbij kregen vanochtend bezoek aan huis van de vaccinatieteams. Hylke Kerstens, projectleider vaccineren: ‘De komende drie weken kunnen we in totaal zo’n 5.000 cliënten en medewerkers de mogelijkheid bieden tot extra bescherming tegen het coronavirus. Daar zijn we enorm dankbaar voor!’

  Dichterbij
 3. Vandaag publiceert Middin de eerste aflevering van een nieuwe serie van tien podcasts over het leven met een licht verstandelijke beperking (LVB). Deze keer nemen nemen naast de medewerkers ook cliënten van Middin deel aan de gesprekken. Boris van der Ham, voorzitter van de VGN, is spreker in een aflevering die op 15 december verschijnt en die gaat over het meedoen in de samenleving voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

  Logo Studio LVB
 4. Dichterbij is gestart met kortdurende buitengewone zorg (crisisopvang) voor jongeren en volwassenen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Op deze nieuwe voorziening in het Noord-Limburgse Ottersum wordt gewerkt vanuit een systemische en trauma-sensitieve benadering. Hans van Geel, manager: ‘Met de kortdurende ondersteuning die we hier bieden, dragen we bij aan passende zorg voor de cliënt op lange termijn’.

  De Ziep
 5. Maandag 15 november is officieel bekendgemaakt dat het kunstproject Re-creatie op Reinaerde De Heygraeff de Elisabeth van Thüringenprijs heeft gewonnen. Kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer nam de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Ann Demeester. In het gastatelier Re-creatie werken verschillende kunstenaars en ontwerpers sinds 2020 als artist in residence aan het leggen van nieuwe verbindingen tussen Reinaerde De Heygraeff, waar mensen wonen met een verstandelijke en vaak ook lichamelijke beperking, en de recreatieve omgeving. De bewoners, medewerkers en mensen in de omgeving inspireren hierbij de kunstenaars en andersom. Langenberg & De Beer initieerden Re-creatie op uitnodiging van Reinaerde en hebben de artistieke leiding over het project. In totaal zijn vijftien kunstenaars en ontwerpers betrokken. De jury spreekt over ‘een project dat de domeinen kunst en zorg op een goede manier vervlecht en het thema verbinding tot uiting brengt’. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. Dat wordt besteed aan het vervolg van Re-creatie in 2022.

  Reinaerde
 6. De Vrije Universiteit van Amsterdam en zorgorganisatie ‘s Heeren Loo gaan vanaf nu verder samenwerken onder de naam Viveon. Beide organisaties merken dat samenwerking tussen wetenschap en praktijk beide kanten op inspirerend werkt. Juist binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is onderzoek nodig dat bijdraagt aan het leven van mensen met beperkingen, hun naasten en de mensen die van zorg en ondersteuning hun beroep hebben gemaakt.

  Afbeelding Viveon
 7. Leendert Bouma (61) is doof en woont ruim vier jaar bij Odion Buitenrust in Middenbeemster, een locatie die specifiek ingesteld is op dove of slechthorende mensen met een beperking. 'Leendert is opgebloeid doordat hij mensen om zich heen heeft die hem begrijpen’, zegt zijn zus Maja Smits.

  Dovenspecialisme Odion
 8. De kracht van muziek in de zorg

  Nieuws van leden

  Philadelphia Zorg en Stichting Akoesticum introduceren gezamenlijk een eerste serie trainingen voor iedereen die muziek op een methodische manier wil inzetten in de gehandicaptenzorg: medewerkers van een zorginstelling, verwanten, zorgvrijwilligers of stagiaires.

  De kracht van muziek in de zorg