Nieuws van leden

Actueel
 1. Op 1 december 2023 neemt Willem den Hartog, voorzitter Raad van Bestuur, na meer dan tien jaar afscheid van Aveleijn. Na het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd kiest hij ervoor om vanuit nieuwe rollen een maatschappelijke bijdrage te gaan leveren. Hij zal het voorzitterschap overdragen aan Susanne Bentvelsen. Zij is sinds 2017 lid van de Raad van Bestuur.

  Susanne Bentvelsen kijkt lachend in de camera
 2. SAME! is live. Een platform van Philadelphia Zorg speciaal voor jongeren van 12 tot 18 jaar met een bijzondere broer of zus. Zij vinden hier tips en informatie. Bijvoorbeeld over hoe je de aandacht van je ouders krijgt die je nodig hebt. Maar ook veel herkenbare verhalen van andere jongeren in een gelijke situatie. Want ze zijn niet alleen.

  Platform Shame
 3. Ipse de Bruggen en Stichting Prokkel zettten zich in om de toegankelijkheid van stemlokalen voor mensen met een beperking te verbeteren. Max en Cees, beiden cliënten van Ipse de Bruggen en onderdeel van Team Ervaringsdeskundigen, helpen als 'prokkelduo' bij de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen.

  cees op stembureau
 4. De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tranzo, Tilburg University) vindt het belangrijk dat ervaringsdeskundigen meedenken en meewerken in de onderzoeken die (ook) over hen gaan. Daarom ontwikkelde de AWVB een nieuwe training. Daarin maken ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking kennis met het doen van wetenschappelijk onderzoek.

  ervaringsdeskundigheid in onderzoek
 5. De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tranzo, Tilburg University) is trots! De training Begeleiders in Beeld is onlangs her-erkend op het niveau ‘eerste aanwijzingen voor effectiviteit’ door de Erkenningscommissie Gehandicaptenzorg.

  her-erkennen begeleiders in beeld
 6. Voor mensen met een verstandelijke beperking is gaan stemmen best ingewikkeld. Daarom heeft SDW aan de gemeenten in West-Brabant aangeboden om tijdens de komende Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen op 15 maart een duo van ervaringsdeskundige met een (licht) verstandelijke beperking en een vrijwilliger op een stembureau neer te zetten. SDW ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand bij leven, leren, wonen en werken.

  Stemmen inclusief
 7. Nog een kleine week te gaan en dan vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen plaats. In meer dan 200 gemeenten zullen stembureaus zijn waar ook mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger. Goed nieuws, vindt stichting Prokkel, initiatiefnemer van deze campagne, want op deze manier wordt de samenleving steeds inclusiever.

  Het Prokkelduo Wilma van Dinter (links) en Lieke Derksen (rechts)
 8. Arina Kruithof is benoemd tot nieuwe bestuurder bij Stichting Syndion. Kruithof is sinds 2016 bestuurder bij Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond. Daarvoor werkte zij vijf jaar als directeur – bestuurder bij Halt. De afgelopen jaren vervulde zij tevens verschillende bestuurlijke functies bij Jeugdzorg Nederland, Stichting Wijzer in Onderwijs en Opvang en bij Stichting 180.

  Arina Kruithof