Infectiepreventieweek 2025 (heeft plaatsgevonden)

De infectiepreventieweek vindt dit jaar plaats van 19 tot 23 mei 2025. In deze week vinden allerlei activiteiten plaats om meer aandacht te vragen voor infectiepreventie in de (gehandicapten)zorg. Doe mee met de gratis webinars, luister podcasts, of doe het online spel!

Datum
-
Tijd
-
Locatie
online
Organisator
Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie
Infectiepreventieweek 2025

Het programma

Tijdens de infectiepreventieweek vragen de negen Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie (AMR) extra aandacht voor infectiepreventie om op die manier bewustwording te vergroten en actie te stimuleren. Alle activiteiten zijn gratis te volgen en waar van toepassing wordt accreditatie aangevraagd.

Tijdens de week worden drie webinars georganiseerd:

Daarnaast zijn er diverse spellen, video's en tools te vinden die te maken hebben met infectiepreventie. Test bijvoorbeeld je kennis met de interactieve video over uitbraakmanagement of luister de podcast ‘Groene golf in de zorg’.

Ook zijn er per regio diverse tools, zoals de Quick Scan infectiepreventie van zorgnetwerk regio Utrecht, en het project Goed Gebruik Handschoenen van zorgnetwerk Euregio-Zwolle.

Meld je aan of vind meer informatie op de website van de Infectiepreventieweek.

 

Waarom is aandacht voor infectiepreventie belangrijk?

Antibiotica worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen, maar bacteriën kunnen resistent worden, waardoor medicatie niet meer werkt. Ook andere micro-organismen, zoals virussen, schimmels en parasieten, kunnen resistentie ontwikkelen tegen middelen waarmee ze worden bestreden. Dit noemen we antimicrobiële resistentie (AMR). Door deze toenemende resistentie worden infecties steeds moeilijker te behandelen. Dat kan leiden tot ernstigere ziekte, langere ziekenhuisopnames, hogere zorgkosten en zelfs sterfte. Infectiepreventie, zoals goede handhygiëne, is daarom essentieel om verspreiding van (resistente) micro-organismen te voorkomen – ook bij mensen die zelf niet ziek zijn, maar wel drager kunnen zijn.

Bekijk onze website voor een overzicht van bronnen (aandachtspunten en richtlijnen) rondom hygiëne en infectiepreventie die in te zetten zijn binnen zorgorganisaties.

 

Deze pagina is een onderdeel van