Gehandicaptenzorg in de media

Onderstaande media besteedden aandacht aan de gevolgen van de coronacrisis voor de gehandicaptensector.

Hebben we iets over het hoofd gezien? Tip ons via corona@vgn.nl

2 april 2020

De Koning in het Hallo Thuis-journaal van Philadelphia

Locatie De Hage in Rijssen van Philadelphia Zorg kreeg donderdag 2 april een bijzonder beeld-telefoontje. De Koning belde omdat hij graag wil weten hoe het in deze periode gaat met de bewoners en medewerkers in de gehandicaptenzorg. De korte versie van het gesprek was te zien in het dagelijkse Hallo Thuis-journaal van Philadelphia. En is hier terug te kijken. Lees meer.

2 april 2020

'Het doet pijn dat we niet naar Karin toe kunnen'

Het zijn pittige tijden voor Ben en Ineke Zuidersma uit Hoogeveen. In verband met het coronavirus mogen ze al twee weken niet op bezoek bij hun verstandelijk beperkte dochter Karin. Karin woont bij Philadelphia in Hoogeveen. "Het is bijna niet uit te leggen", zegt vader Ben. "Als ik nu zeg dat door corona heel veel mensen heel erg ziek worden dan koppelt zij dat aan de dood. En dat wil je ook niet. Lees meer

2 april 2020

Severinus op televisie bij EenVandaag

Maandagavond 30 maart was Severinus bij een item van EenVand aag over de invloed van het Coronavirus op mensen met een verstandelijke beperking. In het item zie je Sytse en Melle en komen hun ouders, regiebegeleider Henriëtte en directeur Pieter aan het woord.  Pieter Hermsen, vertelt over hechtingsproblemen die kunnen ontstaan als kinderen hun ouders niet zien.  Ook vraagt hij om oplossingen te zoeken die recht doen aan mensen met een beperking in deze moeilijke tijd.   Lees meer en bekijk de filmpjes.

1 april 2020

Gehandicaptenzorg in Hart van Nederland 

Gisteravond was VGN-voorzitter Boris van der Ham aanwezig in de studio van Hart van Nederland om te praten over de verlenging van de maatregelen tot en met 28 april en de impact daarvan op de gehandicaptenzorg. Kijk hier naar de uitzending.

31 maart 2020

Krijgen mijn vrienden en ik wel een IC-bed?

Als we straks moeten kiezen wie er terecht kan op de intensive care, is er dan nog plek voor mij, vraagt de 37-jarige Hayat Afkyr zich af. Ze heeft een spierziekte, maar functioneert met hulp van anderen prima. ‘Wat gebeurt er als een van mijn vrienden zich bij het ziekenhuis meldt?’ Lees verder op OneWorld.

31 maart 2020

Opinie in Dagblad van het Noorden: Mensen met een handicap worden vergeten

Maaike Maring, moeder van een zoon met een meervoudige beperking, schrijft in Dagblad van het Noorden dat er te weinig aandacht is voor het feit dat het leven van meervoudig gehandicapten momenteel totaal ontwricht is en dat hun ‘zorghelden’ veel te weinig waardering krijgen. Lees hier verder.

31 maart 2020

Interview met Benjamin van Ark – ervaringsdeskundige bij ’s Heeren Loo

Benjamin van Ark: “Momenteel kan ik net zoals veel mensen niet werken. Dat vind ik erg jammer. Maar ik heb liever dat ik niet kan werken, dan dat er veel mensen ziek worden. Ik probeer wel structuur te houden". Lees verder

31 maart 2020

Kruispunt: zorgen om Noud en Rachel

De corona-crisis heeft ook veel gevolgen voor meervoudig gehandicapte, zorg-intensieve kinderen en hun ouders.  KRO-NCRV Kruispunt volgde de ouders van de meervoudig gehandicapte Noud en Rachel. De zorg voor hen is zeer intensief, 24/7. En dat terwijl zowel de ouders van Noud als die van Rachel meerdere kinderen hebben. Om ook hen aandacht te kunnen geven en om even op adem te komen, brengen ze Noud en Rachel een paar dagen per week naar het Kinderhospice Binnenveld.  Kijk hier de uitzending terug

28 maart 2020

Minister De Jonge bezoekt ASVZ

Minister Hugo de Jonge heeft zaterdag een bezoek gebracht aan 2 woningen op de Merwebolder bij ASVZ. Hij ging in gesprek met begeleiders en bewoners over de maatregelen tegen het coronavirus. 'Hulde voor de mensen in de zorg die nieuwe manieren vinden om liefdevolle zorg te blijven geven', aldus de minister. Zie de foto's.

28 maart 2020

'We kunnen zelfs niet knuffelen', zegt woonbegeleider Danisha

In de serie 'Zij houden Nederland draaiende' plaatst RTL Nieuws dagelijks verhalen van de mensen die ervoor zorgen dat onze samenleving, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijft draaien. Vandaag een verhaal over Danisha, begeleider van mensen met een licht verstandelijke beperking. Lees hier verder. 

27 maart 2020

Laurens Verhagen haalt zijn gehandicapte zoon naar huis: ‘Juist nu willen we ons kwetsbare mannetje bij ons hebben’

Pas na twee jaar vonden Laurens Verhagen en zijn vrouw een huis voor hun gehandicapte zoon Boris (net 20). Elke dag dat hij er woont, was een oefening in loslaten. En nu mogen ze hem niet meer bezoeken. In de Volkskrant het verhaal van Laurens en zijn gezin.

27 maart 2020

Begeleiders: een buiging voor jullie inzet en energie

Onbeschermd werken met de angst om zelf besmet te raken en toch onvoorwaardelijk je inzetten voor de cliënten die in paniek zijn en niet begrijpen wat er gebeurt. Coach, speltherapeut en columnist Margreet Pereboom schrijft een dankwoord aan begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking. De brief is te lezen op Klik.org.

26 maart 2020

De begeleiders van Maite's autistische zoontje dachten ‘fuck it’ en komen nu aan huis

In de rubriek Hulptroepen van de Volkskrant komen mensen aan het woord die in de coronacrisis hulp bieden of hulp krijgen. Ditmaal een verhaal over de begeleiders van Maite's autistische zoontje die dachten ‘fuck it’ en nu aan huis komen. 

26 maart 2020

'Waar is mama?', begeleiders gehandicaptenzorg nu helemaal onmisbaar

Omroep Brabant vertelt het verhaal van Lynn Timmermans, begeleider van kinderen met een beperking. "Ze vragen continu naar mama of papa. Wij krijgen niet uitgelegd dat hun ouders nu niet op bezoek mogen komen vanwege het coronavirus."

26 maart 2020

Brahim kan zijn broertje met een handicap niet meer zien

Bij Op1 zat Brahim Lakhal aan tafel. Zijn broertje heeft het syndroom van down en ze hebben een heel erg goede band. Maar door de coronamaatregelen kunnen ze elkaar nu niet meer zien

25 maart 2020

SiZa bij Omroep Gelderland

Mike Bruggeman van zorginstelling SiZa schoof aan bij Omroep Gelderland tijdens de speciale corona-uitzending op TV Gelderland. Hij praatte over de veranderingen binnen SiZa tijdens de corona-crisis en de consequenties van de crisis voor mensen met een beperking.

25 maart 2020

'Normaal geef je een knuffel, maar dat mag ook niet meer'

In de serie 'In de frontlinie' publiceert NOS dagelijks ervaringen van zorgmedewerkers. Vandaag Latifah Cornett. Ze is begeleider in een woongroep voor verstandelijke gehandicapten in de binnenstad van Delft. Lees hier verder.

25 maart 2020

Werken in de gehandicaptensector: 'er is een enorme saamhorigheid' 

Terwijl het hele land zoveel mogelijk vanuit huis werkt, trekken onze zorghelden dagelijks naar de frontlinie in de strijd tegen corona. Hoe is dat voor hen? Linda.nl maakt er een serie over.

25 maart  2020

Volkskrant: Ook in gehandicaptensector is de nood hoog

Het kabinet heeft maandagavond de bezoekregeling in de gehandicaptenzorg aangescherpt van ‘ja, tenzij’ naar ‘nee, tenzij’. Omdat daarmee bezoek wordt beperkt, nemen sommige ouders hun gehandicapte kind tijdelijk in huis. Maar ook de zorg aan huis is teruggeschroefd, en bovendien is de dagbesteding grotendeels gesloten. Ondertussen schreeuwt ook de gehandicaptenzorg om beschermings- en testmiddelen. Lees verder op de website van de Volkskrant

25 maart 2020

'Grote gezondheidsrisico’s voor PGB-houders door gebrek aan beschermingsmiddelen in corona-crisis'

“Mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) staan achteraan in de rij voor materialen en beschermingsmiddelen”, ziet Aline Molenaar. Als directeur van Per Saldo behartigt zij de belangen van zo’n 130.000 mensen die via een PGB zorg inkopen. “Als dat niet snel verandert dan gaan sommige kwetsbare mensen niet dood aan corona, maar aan andere infecties.” Lees meer op de website van De Monitor van KRO-NCRV

24 maart  2020

Boris van der Ham: ‘Testen en beschermingsmaatregelen ook nodig voor de gehandicaptenzorg’

VGN-voorzitter Boris van der Ham was op 23 maart te gast bij het televisieprogramma ‘Hart van Nederland’. Hij benadrukte dat het belangrijk is om een uitbraak van het coronavirus te voorkomen in de woonvormen van mensen met een beperking. Daarom moeten er meer testen en ook beschermingsmaatregelen komen om zo mensen met een beperking en hun zorgprofessionals te beschermen. Lees meer

23 maart 2020

Frank Bluiminck in Zorgvisie: ‘Leefbare thuissituatie is nu prioriteit in gehandicaptenzorg’

De crisis rondom het coronavirus raakt de gehandicaptenzorg zwaar. Het tekort aan testen en beschermingsmiddelen brengt de veiligheid van cliënten en professionals in gevaar. Daarnaast zorgt het wegvallen van de dagbesteding ervoor dat ouders een meer begeleidende rol op zich nemen. Dat maakt de thuissituatie er niet altijd even gemakkelijk op, stelt VGN-directeur Frank Bluiminck. Lees hier verder.

23 maart 2020

Geen bezoek, geen dagbesteding, niet naar buiten. Zoveel hartzeer.

Marian Maaskant, onderzoeker en adviseur voor de langdurige zorg en jeugdzorg, schreef een column waarin haar gedachten uitgaan naar de medewerkers in de gezondheidszorg, cliënten en hun verwanten.

23 maart 2020

VGN-voorzitter Boris van der Ham vanavond bij Hart van Nederland

Vanavond bij Hart van Nederland praat VGN-voorzitter Boris van der Ham over de situatie van mensen met een beperking in deze coronacrisis. Kijk om 18.00 of 22.30 uur naar SBS6.

23 maart 2020

Chantal Janzen bedankt zorgprofessionals in filmpje

Wat fantastisch!  Chantal Janzen bedankt alle 175.000 zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg! 'Het is pittig, maar we komen hier samen doorheen. We zijn jullie zeker niet vergeten!'  Bekijk het filmpje op: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6647852242722521088.

23 maart 2020

Op Linda.nl staat een artikel over ouders die de zorg van hun dochter met een verstandelijke beperking op zich nemen 

"De coronamaatregelen in Nederland leggen een grote druk op de thuissituatie. Scholen zijn dicht en we werken massaal thuis, hoe houden ouders alle ballen in de lucht?" Op Linda.nl staat het verhaal van Meddy en haar man Lysander die beiden fulltime werken en nu ook de dagelijkse opvang op zich nemen van Sam, hun dochter met een verstandelijke beperking. "Na deze eerste week zijn we al bijna op."

22 maart 2020

Nieuwsuur: Gehandicaptenzorg waarschuwt voor gebrek aan tests en beschermingsmiddelen

Instellingen in de gehandicaptenzorg en ouders van kinderen die in deze instellingen wonen, stellen dat er veel te weinig op corona wordt getest. Bovendien is er een gebrek aan mondkapjes en beschermende kleding, vertellen zij aan Nieuwsuur.

22 maart 2020

Beau van Erven Dorens toont respect zorgprofessionals in filmpje

Respect voor de 175.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg, de 200.000 cliënten en hun familie en vrienden. Samen komen jullie er doorheen!  Bekijk het filmpje op Instagram: https://www.instagram.com/p/B-AJssKn5IY/?igshid=d1jqafqehvt8

21 maart 2020

Hoe moet het nou met de post van Kees?

Greet Prins, bestuurslid van de VGN en voorzitter van de Raad van Bestuur van Philadelphia, schreef een column over de effecten van de coronacrisis op de ambulante begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. 

21 maart 

RTL Nieuws: autisme en het coronavirus, hoe ga je ermee om?

RTL Nieuws besteedt aandacht aan de zorgen voor het coronavirus onder mensen met een autistische stoornis. 

21 maart 2020

Boris van der Ham in het Radio 1 Journaal.

Boris van der Ham (voorzitter van de VGN) was vanochtend te horen in het Radio 1 Journaal over de bezoekregeling in de gehandicaptensector. 

20 maart 2020

Frank Bluiminck in Skipr

Skipr besteedt aandacht aan de bezoekregeling voor de gehandicaptensector die de VGN samen met vertegenwoordigers van cliënten en verwanten, het ministerie van VWS en het RIVM aan het ontwikkelen is. Een generiek, tijdelijk verbod, zoals bij verpleeghuizen, ziet Frank Bluiminck (directeur van de VGN) niet zitten voor zijn sector. “Daar is de gehandicaptenzorg veel te divers voor.”

20 maart 2020

Door het coronavirus kan Hanneke haar dochter niet zien

In het tijdschrift Eva vertellen Hanneke en haar man Hendrik Jan over het besluit dat zij hun dochter met een verstandelijke beperking tot minimaal 6 april niet mogen bezoeken, vanwege het risico op besmetting met het Coronavirus.

20 maart 2020

Frank Bluiminck in de Telegraaf

Frank Bluiminck, directeur van de VGN, roept in 'de Kwestie' in de Telegraaf op tot meer aandacht voor de gehandicaptenzorg: 'Ook gehandicaptenzorg is zorg. Graag willen we ook bij deze mensen, zowel de cliënten als de begeleiders, besmettingen zoveel mogelijk voorkomen door vroegtijdig te testen en zo nodig beschermende kleding te dragen. Ook om te voorkomen dat er een te groot beroep op de ziekenhuizen moet worden gedaan. Helaas wordt er aan onze oproepen nog geen daadwerkelijk gehoor gegeven.'

Frank Bluiminck in de Telegraaf

18 maart 2020

Blog van Fokus-bestuurder: samen Rutte kijken

Indringende blog van Jeroen Lambriks, bestuurder van Fokus op Skipr. Een client kijkt samen met ADL-assistent naar toespraak Rutte: 'De ADL-assistent kijkt mij aan en zegt: ik moet dus besmet raken en weer beter worden, zodat ik jou kan blijven helpen en jou niets overkomt? Ik knik met tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel.'