Handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de gehandicaptenzorg geactualiseerd
De Handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de gehandicaptenzorg is geactualiseerd. Het doel van deze handreiking is om zorgorganisaties en professionals handvatten te bieden voor het maken van duidelijke afspraken over taken en verantwoordelijkheden en het vastleggen daarvan, bijvoorbeeld in een professioneel statuut. Ook geeft de handreiking inzicht in wet- en regelgeving. De nieuwe versie vervangt hiermee de voorgaande versie uit 2017.

Heldere afspraken essentieel voor goede samenwerking
De zorg en ondersteuning binnen de gehandicaptenzorg is vaak levenslang, levensbreed en complex. Het vraagt inzet en betrokkenheid van veel verschillende zorgprofessionals, zowel binnen als buiten de eigen organisatie, en samenwerking met mensen met een beperking zelf en hun netwerk. Goede samenwerking vraagt om goede afstemming. Daarbij helpt het als het duidelijk is wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn en wat je van elkaar kunt verwachten.
Handvatten voor het maken en vastleggen van afspraken
Het doel van deze handreiking is om zorgorganisaties en professionals inzicht te geven in wet- en regelgeving en handvatten te bieden voor het maken van duidelijke afspraken over taken en verantwoordelijkheden en het vastleggen daarvan, bijvoorbeeld in een professioneel statuut.
Aanleiding voor de actualisatie waren wijzigingen in wet- en regelgeving, recente jurisprudentie en de actualisatie van de Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg van de KNMG (2022). De VGN onderschrijft deze handreiking. Meer informatie over die KNMG-handreiking volgt op een later moment.
Inhoud van de handreiking
De handreiking biedt inzicht in het wettelijk kader en uitgangspunten rondom verantwoordelijkheid en samenwerking en de verschillende rollen, taken- en verantwoordelijkheidsverdeling van zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg. De handreiking gaat in op de rollen die onderscheiden kunnen worden binnen de samenwerking in de gehandicaptenzorg, zoals het aanspreekpunt, de coƶrdinator en de regiebehandelaar.
Daarnaast staan er in de bijlage tips over het opstellen van een professioneel statuut en is er nog een uitgebreider wettelijk kader, wat als basis heeft gediend voor de handreiking. Tot slot zijn er tips en adviezen opgenomen van mensen met een beperking en hun naasten.
Totstandkoming
De VGN heeft deze handreiking in samenwerking met Vilans en een kerngroep bestaande uit een jurist, een onderzoeker en tekstschrijver geactualiseerd. Daarnaast waren diverse zorgprofessionals, bestuurders, juristen en beleidsadviseurs vanuit leden, vertegenwoordigers van beroepsorganisaties, de IGJ en Ieder(in) vertegenwoordigd in de klankbordgroep. Ook zijn we over dit thema in gesprek gegaan met cliƫnten en naasten in twee sessies.
Download hier de handreiking
Hieronder kun je de vernieuwde handreiking downloaden, net als een samenvatting van de handreiking en het wettelijk kader. Meer achtergrondinformatie over de handreiking vind je op deze speciale pagina.