Nieuws

Kinderen met licht verstandelijke beperking gebaat bij interventieprogramma

22 januari 2014

Gedragsproblemen bij kinderen met een licht verstandelijke beperking nemen af en de relatie met hun ouders verbetert dankzij de methodiek 'Samen stevig staan'. Dat is de conclusie van ontwikkelingspsycholoog Hilde Schuiringa die 20 januari promoveerde aan de Universiteit van Utrecht.

Ze onderzocht de doeltreffendheid van de interventiemethode, die is ontwikkeld voor ouders en kinderen van 9 tot 16 jaar met een lichte verstandelijke beperking en gedragsproblemen.'Samen stevig staan' is een cognitieve gedragstherapeutische interventie. Tijdens groepsbijeenkomsten werken ouders aan hun opvoedingsvaardigheden en kinderen aan hun sociale en probleemoplossende vermogens. Doel is dat de gedragsproblemen afnemen, en dat is, volgens het onderzoek van Schuiringa, inderdaad het geval.

Agressie
Kinderen en jongeren met een lichte verstandelijke beperking hebben een 3 tot 4 maal grotere kans op het ontwikkelen van gedragsproblemen, zoals agressief en antisociaal gedrag, dan leeftijdsgenoten met een gemiddelde intelligentie. In Nederland heeft 8.7 % van de jeugdigen tussen 0-23 jaar een licht verstandelijke beperking ( Iq tussen de 55 en 85 met sociale aanpassingsproblemen).

Betere relatie
In Schuiringa's studie namen zowel ouders als kinderen deel aan de interventie, in een oudertraining en een kindtraining in een groep. De Utrechtse promovenda noemt 'Samen stevig staan' in haar proefschrift 'een veelbelovende interventie voor het verminderen van externaliserende (naar buiten gerichte) gedragsproblemen.' Tevens verbeteren de opvoeding en de ouder-kind relatie dankzij de meethodiek.

'Samen stevig staan' is beschikbaar voor gebruik in de klinische praktijk. Informatie over de methodiek 'Samen stevig staan' in de databank van het Nederlands jeugdinstituut.

Deze pagina is een onderdeel van: