Nieuws

Lab 2030: Vernieuwing in dagbesteding

Leestijd: 3 minuten
30 augustus 2021

Met Visie 2030 heeft de gehandicaptenzorg een stip op de horizon gezet. In 2030 hebben we een samenleving waarin iedereen gewoon kan meedoen en waarin iedereen een betekenisvol leven kan leiden. Ongeacht of iemand een beperking heeft. Maar hoe realiseren we dit met elkaar? In onze Lab 2030 bijeenkomsten met elke keer een ander thema, gaan we dat samen ontdekken. Het thema van het allereerste Lab 2030 is Talentontwikkeling in dagbesteding.

Foto van een deelnemer aan de dagbesteding van het 3D Lab van Philadelphia
Een deelnemer aan de dagbesteding van het 3D Lab van Philadelphia. Foto door Hans Tak.

Opzet Labs 2030

Lab 2030 is een digitaal oplossingslab. Samen werken we aan de ambities van Visie 2030. Zo komen we met ieder Lab 2030 een stap dichter bij het waarmaken van deze visie. Het mooie hieraan is dat mensen met verschillende achtergronden in gesprek gaan en hier samen aan werken. Alle Labs 2030 zijn los te volgen, maar staan ook in verbinding met elkaar. Ons advies is dan ook om aan zoveel mogelijk Labs 2030 deel te nemen. De bijeenkomsten zijn hybride: de gasten zijn in een studio aanwezig en belangstellenden sluiten digitaal aan. 

Allereerste Lab 2030: vernieuwing in dagbesteding

In Visie 2030 is een belangrijke plaats ingeruimd voor werk en talentontwikkeling, omdat dit bijdraagt aan een betekenisvol leven. Uiteraard in de wetenschap dat de invulling van wat een betekenisvol leven is, heel persoonlijk is. Het vernieuwen van dagbesteding is hierin een belangrijke ambitie. Daarom gaat onze eerste reeks Labs 2030 over dit thema. Het thema op 30 september 2021 is talentontwikkeling. 

Dagbesteding is volop in ontwikkeling. Het wordt meer in de maatschappij aangeboden en er is meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Deze ontwikkeling willen we versterken.  Wat kunnen we nú doen? We geven mooie voorbeelden een podium, delen inzichten met elkaar en gaan samen praten over vernieuwingen in dagbesteding. Wat kunnen we leren van deze  voorbeelden? Wat zijn belangrijke ingrediënten voor succes?

Programma en aanmelden

Een van die mooie voorbeelden is Parc Spelderholt, een landgoed met een hotel, een kasteel en een Academie waar jongeren met een beperking zich kunnen ontwikkelen. Tijdens het Lab 2030 gaat dagvoorzitter Gijs Wanders in gesprek met onderzoeker Selle van der Woude, met een ouder, studenten en een medewerker van Parc Spelderholt over hun visie op ontwikkelen en het effect van deze wetenschappelijk onderbouwde visie op wonen, leren en werken. 

Daarna zal zorgorganisatie Pluryn aangeven hoe zij praktijkopleidingen inzetten om aspirant werknemers door te laten groeien. Verder volgen we live de Prijsuitreiking van de Pier de Boerprijs 2021, voor het beste project dat mensen met een verstandelijke handicap verder helpt. Als deelnemer kan je daarnaast in break-outrooms met elkaar in gesprek over vernieuwing in dagbesteding. Samen ga je aan de slag.

Geïnteresseerd? Meld je dan aan door een mail te sturen naar secretariaat@vgn.nl. Dit kan uiterlijk tot woensdag 29 september 12.00 uur. Heb jij ook een inspirerend voorbeeld rond dagbesteding dat je graag wilt delen? Ook dat kan je aangeven via een mail naar secretariaat@vgn.nl.  

Voor wie? 

Dit Lab 2030 is bedoeld voor mensen die in de gehandicaptenzorg werken - bestuurders, zorgprofessionals, managers en beleidsadviseurs – en voor mensen die naar dagbesteding gaan. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom deel te nemen. Dus stuur deze uitnodiging door naar collega’s en andere mensen waarvan je verwacht dat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren. 

Oproep

Heb jij of jouw organisatie (al) een voorbeeld van vernieuwing in werk en/of dagbesteding dat we in beeld mogen brengen om te laten zien? Dit is je kans. Laat het ons weten! Deel jouw input via het onderstaande formulier.

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn